555-555-55-55
555-555-55-55
Ingrediënten
3 ribbetjes
15 el bruine suiker
1 el zout
1 eetlepel zwarte peper
2 el paprikapoeder
1 theelepel chilipoeder
2 el uien powder
1 el knoflookpoeder
1 eetlepel gedroogde tijm
1 el gedroogde rozemarijn
250 gr gesmolten boter
50 ml appelciderazijn
200 ml mango sap
5 el honing
10 el extra vierge olijfolie
Begeleidende pagina
Bodega Raffy - PARDUS
Guiness Hop House 13 Lager
Dithmarscher Pilsener
Hulpmiddelen
Jack Daniels Original No 7 BBQ Saus 19 OZ
ROCKNRUBS Sweet Rub of Mine kruidenmix kruidenwrijfmiddel
Aluminiumfolie
Instructies
Verwarm de rookoven, grill, kamado, smoker of ketel grill, maar tot maximaal 100ºC!
Verwijder het zilvervlies (dun vlies) van de onderkant van de ribbetjes. Ril het vlies aan één kant in, houd het vast met een papieren handdoek en trek het eraf.
Dit wordt perfect uitgelegd in de video van BBQ wereldkampioen Alfons Wienen. Je vindt een link naar de video aan het einde van het recept.
Maak de kruidenmix door deze ingrediënten goed te mengen: 7 eetlepels bruine suiker, 1 eetlepel zout, 1 eetlepel zwarte peper, 2 eetlepels gerookt paprikapoeder, 1 eetlepel chilipoeder, 2 eetlepels uienpoeder, 1 eetlepel knoflookpoeder, 1 eetlepel gedroogde tijm, 1 eetlepel gedroogde rozemarijn. Je kunt ook de kruidenmix Sweet rub van mij van ROCK'N'RUBS gebruiken.
Spoel de ribbetjes af met koud water en dep ze droog met een paar papieren handdoeken.
Wrijf de ribbetjes in met olijfolie en breng de kruidenmix royaal aan. Gebruik ongeveer 1/4 koffiekopje kruidenmix per ribstuk.
Gebruik de 3-2-1 methode om het vlees letterlijk van het bot te laten vallen.
Rook onafgedekt 3 uur.
Plaats de ribbetjes met het bot naar de hittebron gericht. Gedurende deze tijd moet de huid lekker knapperig worden. Spareribs, of in ons geval gewoon ribbetjes, kunnen wel wat meer rooksmaak gebruiken. Daarom gebruik ik het liefst stukjes amandelhout, die de ribbetjes een licht nootachtige en zoete smaak geven. Als je de ribbetjes in de rookoven hebt gelegd, kun je het aroma hout in de verbrandingskamer leggen of net van tevoren, bijvoorbeeld in een kamado of ketel grill. In de gasbarbecue kun je met snippers werken. Ook hier raad ik voor ribbetjes amandel houtsnippers aan. Als je een gasbarbecue gebruikt, voeg dan vier of vijf keer chips toe.
Rook gewikkeld in aluminiumfolie gedurende 2 uur.
Meng de gesmolten boter, bruine suiker, appelciderazijn, mangosap en honing tot een marinade en bestrijk de ribbetjes royaal met de marinade.
Wikkel de ribbetjes vervolgens goed in aluminiumfolie om te voorkomen dat de marinade aanbrandt. Leg de ribbetjes met het bot van de warmtebron af. Deze methode wordt gebruikt om het vlees lekker sappig te krijgen.
Rook onafgedekt 1 uur.
Smeer de ribbetjes dik in met je favoriete BBQ-saus, voor ons is dit Jack Daniel's Original No 7 BBQ Sauce 19 OZ en leg ze nog een uur terug in de rookoven met het bot naar de hittebron gericht, voeg opnieuw amandelhout toe.
Wikkel de ribbetjes vervolgens weer goed in met aluminiumfolie en laat ze ongeveer 20-30 minuten rusten.
Dit is allemaal erg tijdrovend, maar je familie en vrienden zullen het waarderen! Dit recept is echter alleen geschikt voor gasten die je vaak terug wilt zien, want het risico bestaat dat ze de hele tijd voor de deur staan - wanneer je de barbecue aanzet!
Wijnadvies:
Het wijnadvies voor dit recept is geschreven door Jacqueline & Philippe, en een originele Argentijnse Malbec van grotere hoogte zoals de Pardus van de familie Zanchetta zou goed kunnen passen bij dit pittige recept. De sterke, fijne en ronde afdronk van deze topwijn verlengt het genot van dit uitzonderlijke gerecht.
Bieradvies:
Het bier advies voor dit recept komt van de influencer groep #smokeypresserhof.
"Ik ga altijd voor een sterk bier" Guinness Hop House 13 Lager is perfect!
"Natuurlijk troebel voor mij" Dithmarscher Pilsener wordt er altijd bij geserveerd!
Nederland, België en Duitsland gratis vanaf €100, voor 12 uur besteld, vandaag verzonden.
Elke vrijdag en zaterdag zijn we open voor persoonlijk advies in Gemert. Op alle andere dagen staan wij uiteraard op afspraak tot uw beschikking.
Wij zijn erkend als leerbedrijf door de Beroepsonderwijsbond. Dankzij deze erkenning krijgen wij de kans om jongeren praktijkervaring te laten opdoen.
Mocht je vragen of opmerkingen hebben, bel ons:
Tel: 06-15944697
WhatsApp: 06-15944697
Mail: info@flamiacs.nl
Addres: Diederikstraat 6A, 5421 EW Gemert