Rookhout
Rookhout
1. Esdoornhout
Het hout van de tot 500 jaar oude esdoornboom heeft een milde en zoete smaak. Het is ideaal voor rokerige resultaten bij kip, varkensvlees, het roken van groenten en ook bij het koud roken van bepaalde kaassoorten.
2. Acaciahout
De acaciaboom behoort tot dezelfde familie als de mesquiteboom. Het aroma van acacia lijkt daarom ook op dat van de mesquiteboom, maar is iets lichter van smaak. De houtsnippers geven veel warmte en rook af tijdens het roken en passen daarom goed bij kip, varkensvlees, ham en rundvlees. Acaciahout wordt qua structuur beschouwd als een van de meest robuuste houtsoorten ter wereld, wat het ook een hoog aanzien gaf als bouwmateriaal voor de productie van de legendarische schepen van de Royal Navy in de 18e eeuw.
3. Appelhout
Appelhout gedraagt zich qua rookontwikkeling en intensiteit vergelijkbaar met amandelhout. De zoet-frisse rooksmaak van appel past perfect bij gevogelte of ham en zorgt voor een mooie, donkere rookring. Bovendien is het de meest rookproducerende houtsoort van alle fruitbomen. Daarom gebruiken veel slagers in Duitsland het gemakkelijk verkrijgbare appelhout, dat oorspronkelijk uit Kazachstan komt, om hun ham te roken.
4. Abrikozenhout
Abrikozenhout staat erom bekend vlees een baconachtige smaak te geven, die echter milder en zoeter is dan hickoryhout. Het is dus een mooie alternatief als je hickory te sterk vindt, en het is het beste geschikt voor gevogelte, varkensvlees, ham en rundvlees. Maar niet alleen abrikozenhout heeft een positief neveneffect. De abrikozenvrucht zou het denkvermogen met 15% kunnen verhogen vanwege het hoge zinkgehalte en het lage caloriegehalte. Dus het is de moeite waard om meteen een hele boom te kopen ;)
5. Avocadohout
Gemaakt van geselecteerd natuurlijk avocadohout, produceert dit hout de sterkste rook van alle hier vermelde houtsoorten en verbetert het eten met een frisse, maar toch milde, mediterrane rooksmaak. We raden aan dit hout te gebruiken voor rundvlees, kaas, wild en groenten.
Stéphane, Smokey Olive Wood:
Dit is onze nieuwste aanwinst. Tijdens onze zoektocht naar nieuwe houtsoorten zijn we in Spanje op dit hout gestuit. Het produceert een geweldige rook die zeer zuinig is, omdat slechts weinig hout nodig is voor een mooi resultaat. Door de sterke rookontwikkeling is het heel eenvoudig om een heldere en dieprode rookring te creëren. De sterke rookontwikkeling zorgt echter niet voor een overheersende rooksmaak. Bij het roken van voedsel ontstaat een geweldige mediumsterke smaak. Wat betreft smaak kan de rook van avocadohout worden ingedeeld tussen olijf- en citroenhout.
Mijn persoonlijke tip voor dit hout is warm gerookte camembert! Zodra de grill heet is, leg je twee handenvol avocadohoutsnippers op de houtskool en leg je de voorbereide camembert op de grill. Na ongeveer 15 minuten is de camembert klaar en zul je zien dat hij een mooie gouden rookkleur heeft aangenomen.
Maar let op! Om de camembert te bereiden, haal je de kaas uit de verpakking en uit de folie. Leg de kaas in een met aluminiumfolie beklede schaal terug in de houten doos en snijd een kruis in de camembert. Vergeet dit niet, want anders explodeert de camembert en moet de hele grill of smoker worden schoongemaakt!
6. Berkenhout
Berkenhout is een nobel maar vergeten rookhout, dat een milde, licht zoete rooksmaak heeft. Daarom lijkt het een beetje op esdoornhout en wordt het bij voorkeur gebruikt voor het roken van varkensvlees, kaas en kip, waar het een mooie rookring zal achterlaten. Berkenhout behoort tot de meest winterharde loofbomen, maar kan zelfs in natte toestand branden vanwege zijn teerhoudende schors.
7. Perenboomhout
Perenboomhout heeft een subtiele en zoete rooksmaak voor je gerecht. Daarom is het aan te bevelen voor rundvlees, lam, kip en gevogelte.
8. Brandy Vat Hout
Gemaakt van eikenhouten brandyvaten, geeft dit hout een sterk aroma af aan het voedsel, waardoor het goed geschikt is voor het grillen van vis, lam, gevogelte, rund en wild. De capaciteit van deze vaten is meestal 1000 liter, waarbij de brandy ten minste 6 maanden moet rijpen en het alcoholgehalte in de loop van de tijd vermindert tot ongeveer 36% alcohol.
9. Beukenhout
Beuk is een veel voorkomende houtsoort. Het heeft een zachte, allesomvattende rooksmaak en is geschikt voor alles wat je wilt roken, maar vooral voor zalm. Het past ook goed bij kip, varkensvlees, ham en rundvlees. Interessant is dat beuken elke 3-6 jaar een mastjaar hebben, wat betekent dat overmatig veel beukennootjes op de grond vallen om de kans op een nieuwe beukenkiem te vergroten.
10. Cognac Vat Hout
Gemaakt van eikenhouten cognacvaten, geeft dit hout een sterk aroma af aan het voedsel en is het daarom goed geschikt voor vis, kip, groenten, varken en kaas. Cognac wordt in de buurt van Champagne in Frankrijk geproduceerd en mag zich alleen zo noemen als de traditionele brandewijn ook in de stad 'Cognac' is geproduceerd.
11. Eik
Het meest veelzijdige rookhout dat voor de meeste vleessoorten kan worden gebruikt, heeft een milde, licht kruidige rooksmaak zonder veel nasmaak. De eik geeft de gerookte producten een mooie rookkleur, evenals een duidelijke rookring en kan (als kleine geheime tip) bijvoorbeeld voor rundvlees worden gebruikt. Maar niet alleen vandaag is eik een zeer waardevol houtproduct. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden de eikels van de boom vaak gebruikt als vervanging voor koffie, omdat deze door de verlamde handel niet kon worden geëxporteerd. Ook voor de bouw van de koninklijke schepen werd het hout van de eik door de Britten gebruikt. Er is tenslotte een reden waarom ongeveer 500 pubs in Engeland de naam 'Royal Oak' ('Koninklijke Eik') dragen.
12. Steeneik
De eerder rustieke rookintensiteit van de steeneik verfijnt gerechten met een typische, milde, notige smaak. We raden het gebruik van deze houtsoort vooral aan voor varkensvlees, gevogelte, kalfsvlees, lamsvlees en wild.
Stéphane, Smokey Olive Wood:
Een geweldige houtsoort en een grote eer om deze in ons assortiment te hebben! In Spanje eten de Pata Negra-varkens de eikels van deze boom, wat een positief effect heeft op de smaak van de wereldberoemde Spaanse ham! Het hout is extreem hard, waardoor het zeer zuinig in gebruik is, je hebt dus niet veel nodig om een geweldig resultaat te bereiken. De rook van de steeneik geeft een mooie lichtrode rookring, die afhankelijk van de kooktijd ook wat dieper in het gerookte gerecht trekt.
Persoonlijk gebruik ik dit hout het liefst voor rundvlees en makreel, maar ook een stevige kaas of whisky zijn geweldige sparringpartners voor de rook van dit hout.
13. Els
Els heeft een zeer zacht aroma met een vleugje zoetheid. Het is goed te gebruiken voor het roken van zalm, zeevruchten, varkensvlees en gevogelte. Bovendien is het een zeer robuuste houtsoort, die opvallend genoeg een van de eerste bomen is die na natuurrampen verschijnt. Dit komt doordat de els, in vochtige en moerassige gebieden, zeer snel een symbiose met bacteriën aangaat. Door de klimaatverandering is hun bestand echter duidelijk afgenomen, aangezien permanent vochtige gebieden steeds minder worden.
14. Hazelaar
Als rookhout wordt het hout van de hazelaar zelden gebruikt, hoewel het gemakkelijk te verkrijgen is. De rook van dit hout geeft het gegrilde voedsel een lichte rokerig-rustieke smaak en is daarom goed geschikt voor gevogelte, varkensvlees, kaas en groenten. Hazelnoot is bovendien een fruitsoort die vanwege haar calcium, kalium, magnesium, zink, vitamine E en ijzer antibacterieel en prestatiebevorderend werkt.
15. Hickory
Hickory is niet voor niets de favoriet in het land van de BBQ, de VS. Het hout heeft een zeer zoete, maar niet te onderschatten zware rooksmaak, wat de rookring gemakkelijk te bereiken maakt. Dit sterke aroma past goed bij varkensvlees, ribben, ham, gevogelte en rundvlees. Haar oorsprong ligt in Noord-Amerika en er zijn ongeveer 17-19 ondersoorten van de hickory.
16. Kastanjeboom (mild)
Het hout van de kastanjeboom zorgt bij gevogelte (wit vlees), wild, rund- en varkensvlees voor een lichte, zoet-nootachtige smaak. Het garandeert een aromatische rook en een mooie donkere rookring op het gegrilde voedsel. Door zijn ademende hout geniet de kastanjeboom in het algemeen steeds meer populariteit, omdat deze vooral als meubelstuk het binnenklimaat gunstig kan beïnvloeden.
17. Kersenhout
Kersenhout, met zijn zoet-fruitige rooksmaak, is zeer veelzijdig inzetbaar en vooral aan te bevelen voor gevogelte. Maar het past ook perfect bij varkensvlees, ham, rundvlees en vis. De rook zorgt ervoor dat het vlees een mooie roze kleuring krijgt en daarmee een fantastische rookring. Een andere reden wellicht waarom de kersenboom bekend staat als symbool van liefde en zuiverheid.
18. Amandelhout
De zeer sterke rookintensiteit verfijnt gerechten met de typische, fijne, milde, zoetig-nootachtige smaak van amandelhoutrook. Wij bevelen het gebruik van deze houtsoort aan voor varkens-, rund-, lam- en wildvlees. De rook van het amandelhout geeft een geweldige donkerrode rookring, die natuurlijk afhankelijk van de kooktijd ook wat dieper in het gerookte gerecht gaat.
Stéphane, Smokey Olive Wood:
Voor mij persoonlijk is dit de beste houtsoort voor rundvlees. Zijn uitgesproken, maar niet te sterke rooksmaak geeft een rustieke en fantastisch heldere rooksmaak.
19. Moerbeiboom
De milde smaak van dit hout geeft een licht zoet en bitter rookaroma, terwijl de geur van de rook sterk doet denken aan appelhout. Het is zeer geschikt voor varkensvlees, ham en gevogelte en dankt zijn populariteit in Rusland vooral aan Peter de Grote, omdat hij talrijke moerbeiplantages liet aanleggen.
20. Mesquite
De rook van dit hout geeft een kruidige en aardse aroma. Het past goed bij rundvlees, vis en kip en neemt, afhankelijk van de duur, in intensiteit toe van kruidig naar bitter. Dit in Mexico veel voorkomende hout is het best geschikt als brandstof, maar kan ook gemengd worden met hickory of olijfhout om een kruidiger smaakrichting te bereiken.
21. Olijfhout
Olijfhout heeft een gemiddelde rookintensiteit. Het verfijnt gerechten met het typische, fijne, milde aroma en de smaak van olijfhout. Het gebruik van deze houtsoort is zeer geschikt voor varkensvlees, vis, gevogelte, fruit en groenten. De rook van het olijfhout geeft de gerookte gerechten een donkere, duidelijke rookring.
Stéphane, Smokey Olive Wood:
Met deze houtsoort hebben we Smokey Olive Wood opgericht. Het idee kwam toen we de restaurants aan het strand van Málaga in Spanje zagen, die zeevruchten bereidden op olijfhout. De rook is niet alleen heel zacht en zoet, maar geeft ook een rokerige noot aan zowel de geur als de smaak.
Dit hout is perfect voor elke rookie (een benaming voor degenen die nog niet zo bekend zijn in de BBQ-wereld ;-)), omdat je met dit hout nauwelijks fouten kunt maken. Het licht zoete rookaroma harmonieert het best met voedingsmiddelen die een lichte eigen smaak hebben, zoals fruit, groenten, vis en bijvoorbeeld kip.
Mijn persoonlijke favoriet voor roken is groenten. Gerookte groenten kunnen na een rooktijd van 15-20 minuten in een groente- of kippenbouillon gaar gekookt worden. Meng daarna alles samen en verfijn het met wat crème fraîche of sojaroom (voor een veganistisch recept). Door de lichte rooksmaak is het toevoegen van zout niet nodig, maar een beetje peper kan natuurlijk altijd (-;
22. Sinaasappelhout
Hier verbetert de sterke rookintensiteit de gerechten met de fruitige, frisse smaak van citrus hout. Het gebruik van dit hout is geschikt voor varkensvlees, vis, gevogelte, fruit en groenten. De rook van het sinaasappelhout geeft een zeer lichte rode rookring op langer gerookte (lage en Stéphane van Smokey Olive Wood:
Dit is mijn favoriete houtsoort voor spareribs! Bij de bereiding volgens de 3-2-1-methode (3 uur roken, 2 uur afgedekt met folie en 1 uur roken om het zachte vlees een geweldige rooksmaak te geven) is de rook van de sinaasappelboom de perfecte partner voor de ribben. Tijdens de eerste 3 uur krijgen de spareribs veel rook. Omdat de rook van de sinaasappelboom krachtig is maar niet overheersend, past deze perfect bij een wat stevigere marinade met paprika, honing en veel mangosap.
23. Pappelboom
Dit zachte hout heeft nauwelijks brandwaarde en zorgt voor een lichte rooksmaak. Daarom is veel hout nodig om het gewenste rookresultaat te bereiken. Het hout, waar Nederlandse klompen van worden gemaakt, past goed bij vis, vooral paling, maar ook bij gevogelte, groenten en fruit.
24. Pecannoothout
Het pecannoothout behoort tot dezelfde familie als hickory, maar het verschil is dat de smaak milder en zoeter is. Het hout is goed geschikt voor het roken van gevogelte, rundvlees, varkensvlees en kaas. Bovendien is de pecannoot een veelzijdig rookhout, waarvan de rookontwikkeling mooi, intens en veelzijdig is.
25. Perzikboomhout
Perzikboomhout is vergelijkbaar met hickory, maar het heeft een zoetere smaak en een donkerdere kleur. Kalkoen- en varkensribben, lichte vissoorten en groenten worden aanbevolen. Dit hout is ook goed geschikt voor koud roken en kan goed worden gecombineerd met smaakvolle houtsoorten zoals walnoot. De perzikboom komt oorspronkelijk uit China, maar tegenwoordig zijn er meer dan 3000 verschillende perziksoorten bekend.
26. Pruimenboomhout
Als je een sterke en fruitige rooksmaak aan je gerecht wilt toevoegen, is pruimenhout perfect. Het harmonieert ook goed met varkensvlees, lamsvlees, wild en is ook geschikt voor koud roken. Bovendien kan dit hout worden gemengd met andere houtsoorten, zoals walnoot, om de smaak van walnoot te verzachten.
27. Quebracho
De rookintensiteit van deze speciale zuidelijke eik is eerder mild, zoals olijfhout. Het hout is uitstekend geschikt voor wild, gevogelte, kip, kalkoen en zelfs voor het roken van groenten en koud roken van bepaalde kaassoorten. De boomsoort uit Argentinië wordt daar als de hardste beschreven en heeft niet voor niets de naam "quiebra hacha" (breekt de bijl).
28. Spaanse walnoot
Het walnoothout produceert een dichte, intense rook. Vanwege de intensiteit en het dominante karakter hoeft er maar heel weinig van gebruikt te worden. Wij raden aan dit hout te gebruiken voor varkens-, rund-, lamsvlees en wild.
Tip: vanwege de intense rook, zowel qua smaak als geur, is dit hout perfect te combineren met olijf-, citroen- of sinaasappelhout. Dit geeft de gerechten een mooie rookring en een iets sterker, rustiek rookaroma.
Stéphane, Smokey Olive Wood:
Mijn favoriete gerecht met deze houtsoort zijn de gerookte ribben van een wild zwijn. Gerookt volgens de 3-2-1 methode en in plaats van 100% mangosap gebruik ik 50% rode wijn en 50% mangosap (voor de zoetheid).
29. Wijnrank
Wijnrankhout is geschikt voor kip of varkensvlees. Het aroma is milder en zoeter dan dat van hickory, en heeft ook mediterrane aroma's. Dit hout werd al door de Romeinen gebruikt om voedsel te roken en langer houdbaar te maken. Het is belangrijk om hout van biologische wijngaarden te gebruiken, omdat er bij de wijnbouw veel met pesticiden wordt gewerkt en dat niet per se in ons grillgerecht terecht moet komen.
30. Whiskyvat
Deze populaire houtsoort voor roken wordt gemaakt van whiskyvaten waarin de whisky rijpt. De houtsnippers, chunks en rookmeel geven een sterke en zoete rooksmaak af en zijn niet alleen geschikt voor het




