Rookhout

Stephane Pover • 15 april 2024

Rookhout

In het verleden werd voedsel gerookt om het te conserveren. Tegenwoordig wordt het gerookt om de smaak te verbeteren en te beïnvloeden. Afhankelijk van het type hout zijn er echter duidelijke smaakverschillen in het eindproduct te herkennen. Om deze reden hebben we een blog voor jullie beschikbaar gesteld, die jullie toelaat het juiste hout te gebruiken voor de juiste voedingsmiddelen, zodat jullie de barbecue-ervaring volledig kunnen benutten!

Hier is een korte lijst met geschikte voedingsmiddelen:

1. Esdoorn.............................. Kip, Varken, Groenten, Kaas
2. Acacia.................................. Kip, Varken, Ham, Rund
3. Appelboom......................... Varken, Ham, Gevogelte
4. Abrikoos............................. Kip, Varken, Ham, Rund
5. Avocadohout....................... Rund, Kaas, Wild, Groenten
6. Berk..................................... Varken, Kaas, Kip
7. Perenboom.......................... Rund, Lam, Kip, Gevogelte
8. Brandy Vat Hout................ Vis, Lam, Gevogelte, Rund, Wild
9. Beuk..................................... Vis (Zalm), Kip, Varken, Ham, Rund
10. Cognac Vat Hout.............. Vis, Kip, Groenten, Varken, Kaas
11. Eik....................................... Rund, Wild, Vis, Kaas (sterkere soorten), Lam
12. Steeneik............................ Varken, Gevogelte, Kalf, Lam, Wild
13. Els........................................ Zalm, Zeevruchten, Varken, Gevogelte
14. Hazelnoot.......................... Gevogelte, Varken, Kaas, Groenten
15. Hickory............................... Gevogelte, Varken, Rund, Ribben, Ham
16. Kastanjeboom.................... Gevogelte (wit vlees), Wild, Rund, Varken       
17. Kersenboom....................... Gevogelte, Varken, Ham, Rund en Vis
18. Amandelboom................... Varken, Rund, Lam, Wild
19. Moerbeiboom.................... Varken, Ham, Gevogelte
20. Mesquite............................ Rund, Vis, Kip
21. Olijfboom........................... Varken, Vis, Gevogelte, Fruit, Groenten
22. Sinaasappelboom............. Varken, Vis, Gevogelte, Fruit, Groenten
23. Populier.............................. Vis (Paling), Gevogelte, Fruit, Groenten
24. Pecannootboom................ Gevogelte, Rund, Varken, Kaas
25. Perzikboom......................... Gevogelte, Varken, lichte vissoorten, Groenten
26. Pruimenboom.................... Varken, Lam, Wild
27. Quebracho......................... Wild, Gevogelte, Groenten, Kaas
28. Spaanse Walnootboom..... Varken, Rund, Lam, Wild
29. Wijnrank............................. Gevogelte, Varken
30. Whiskyvat Hout................ Rund, Varken, Gevogelte, Wild
31. Citroenboom...................... Varken, Vis, Gevogelte, Fruit, Groenten  

1. Esdoornhout


Het hout van de tot 500 jaar oude esdoornboom heeft een milde en zoete smaak. Het is ideaal voor rokerige resultaten bij kip, varkensvlees, het roken van groenten en ook bij het koud roken van bepaalde kaassoorten.


2. Acaciahout


De acaciaboom behoort tot dezelfde familie als de mesquiteboom. Het aroma van acacia lijkt daarom ook op dat van de mesquiteboom, maar is iets lichter van smaak. De houtsnippers geven veel warmte en rook af tijdens het roken en passen daarom goed bij kip, varkensvlees, ham en rundvlees. Acaciahout wordt qua structuur beschouwd als een van de meest robuuste houtsoorten ter wereld, wat het ook een hoog aanzien gaf als bouwmateriaal voor de productie van de legendarische schepen van de Royal Navy in de 18e eeuw.


3. Appelhout


Appelhout gedraagt zich qua rookontwikkeling en intensiteit vergelijkbaar met amandelhout. De zoet-frisse rooksmaak van appel past perfect bij gevogelte of ham en zorgt voor een mooie, donkere rookring. Bovendien is het de meest rookproducerende houtsoort van alle fruitbomen. Daarom gebruiken veel slagers in Duitsland het gemakkelijk verkrijgbare appelhout, dat oorspronkelijk uit Kazachstan komt, om hun ham te roken.


4. Abrikozenhout


Abrikozenhout staat erom bekend vlees een baconachtige smaak te geven, die echter milder en zoeter is dan hickoryhout. Het is dus een mooie alternatief als je hickory te sterk vindt, en het is het beste geschikt voor gevogelte, varkensvlees, ham en rundvlees. Maar niet alleen abrikozenhout heeft een positief neveneffect. De abrikozenvrucht zou het denkvermogen met 15% kunnen verhogen vanwege het hoge zinkgehalte en het lage caloriegehalte. Dus het is de moeite waard om meteen een hele boom te kopen ;)   


5. Avocadohout


Gemaakt van geselecteerd natuurlijk avocadohout, produceert dit hout de sterkste rook van alle hier vermelde houtsoorten en verbetert het eten met een frisse, maar toch milde, mediterrane rooksmaak. We raden aan dit hout te gebruiken voor rundvlees, kaas, wild en groenten.


Stéphane, Smokey Olive Wood:


Dit is onze nieuwste aanwinst. Tijdens onze zoektocht naar nieuwe houtsoorten zijn we in Spanje op dit hout gestuit. Het produceert een geweldige rook die zeer zuinig is, omdat slechts weinig hout nodig is voor een mooi resultaat. Door de sterke rookontwikkeling is het heel eenvoudig om een heldere en dieprode rookring te creëren. De sterke rookontwikkeling zorgt echter niet voor een overheersende rooksmaak. Bij het roken van voedsel ontstaat een geweldige mediumsterke smaak. Wat betreft smaak kan de rook van avocadohout worden ingedeeld tussen olijf- en citroenhout.


Mijn persoonlijke tip voor dit hout is warm gerookte camembert! Zodra de grill heet is, leg je twee handenvol avocadohoutsnippers op de houtskool en leg je de voorbereide camembert op de grill. Na ongeveer 15 minuten is de camembert klaar en zul je zien dat hij een mooie gouden rookkleur heeft aangenomen.


Maar let op! Om de camembert te bereiden, haal je de kaas uit de verpakking en uit de folie. Leg de kaas in een met aluminiumfolie beklede schaal terug in de houten doos en snijd een kruis in de camembert. Vergeet dit niet, want anders explodeert de camembert en moet de hele grill of smoker worden schoongemaakt!


6. Berkenhout


Berkenhout is een nobel maar vergeten rookhout, dat een milde, licht zoete rooksmaak heeft. Daarom lijkt het een beetje op esdoornhout en wordt het bij voorkeur gebruikt voor het roken van varkensvlees, kaas en kip, waar het een mooie rookring zal achterlaten. Berkenhout behoort tot de meest winterharde loofbomen, maar kan zelfs in natte toestand branden vanwege zijn teerhoudende schors. 


7. Perenboomhout


Perenboomhout heeft een subtiele en zoete rooksmaak voor je gerecht. Daarom is het aan te bevelen voor rundvlees, lam, kip en gevogelte.


8. Brandy Vat Hout


Gemaakt van eikenhouten brandyvaten, geeft dit hout een sterk aroma af aan het voedsel, waardoor het goed geschikt is voor het grillen van vis, lam, gevogelte, rund en wild. De capaciteit van deze vaten is meestal 1000 liter, waarbij de brandy ten minste 6 maanden moet rijpen en het alcoholgehalte in de loop van de tijd vermindert tot ongeveer 36% alcohol.


9. Beukenhout


Beuk is een veel voorkomende houtsoort. Het heeft een zachte, allesomvattende rooksmaak en is geschikt voor alles wat je wilt roken, maar vooral voor zalm. Het past ook goed bij kip, varkensvlees, ham en rundvlees. Interessant is dat beuken elke 3-6 jaar een mastjaar hebben, wat betekent dat overmatig veel beukennootjes op de grond vallen om de kans op een nieuwe beukenkiem te vergroten.


10. Cognac Vat Hout


Gemaakt van eikenhouten cognacvaten, geeft dit hout een sterk aroma af aan het voedsel en is het daarom goed geschikt voor vis, kip, groenten, varken en kaas. Cognac wordt in de buurt van Champagne in Frankrijk geproduceerd en mag zich alleen zo noemen als de traditionele brandewijn ook in de stad 'Cognac' is geproduceerd.


11. Eik


Het meest veelzijdige rookhout dat voor de meeste vleessoorten kan worden gebruikt, heeft een milde, licht kruidige rooksmaak zonder veel nasmaak. De eik geeft de gerookte producten een mooie rookkleur, evenals een duidelijke rookring en kan (als kleine geheime tip) bijvoorbeeld voor rundvlees worden gebruikt. Maar niet alleen vandaag is eik een zeer waardevol houtproduct. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden de eikels van de boom vaak gebruikt als vervanging voor koffie, omdat deze door de verlamde handel niet kon worden geëxporteerd. Ook voor de bouw van de koninklijke schepen werd het hout van de eik door de Britten gebruikt. Er is tenslotte een reden waarom ongeveer 500 pubs in Engeland de naam 'Royal Oak' ('Koninklijke Eik') dragen. 


12. Steeneik


De eerder rustieke rookintensiteit van de steeneik verfijnt gerechten met een typische, milde, notige smaak. We raden het gebruik van deze houtsoort vooral aan voor varkensvlees, gevogelte, kalfsvlees, lamsvlees en wild.


Stéphane, Smokey Olive Wood:


Een geweldige houtsoort en een grote eer om deze in ons assortiment te hebben! In Spanje eten de Pata Negra-varkens de eikels van deze boom, wat een positief effect heeft op de smaak van de wereldberoemde Spaanse ham! Het hout is extreem hard, waardoor het zeer zuinig in gebruik is, je hebt dus niet veel nodig om een geweldig resultaat te bereiken. De rook van de steeneik geeft een mooie lichtrode rookring, die afhankelijk van de kooktijd ook wat dieper in het gerookte gerecht trekt.


Persoonlijk gebruik ik dit hout het liefst voor rundvlees en makreel, maar ook een stevige kaas of whisky zijn geweldige sparringpartners voor de rook van dit hout.


13. Els


Els heeft een zeer zacht aroma met een vleugje zoetheid. Het is goed te gebruiken voor het roken van zalm, zeevruchten, varkensvlees en gevogelte. Bovendien is het een zeer robuuste houtsoort, die opvallend genoeg een van de eerste bomen is die na natuurrampen verschijnt. Dit komt doordat de els, in vochtige en moerassige gebieden, zeer snel een symbiose met bacteriën aangaat. Door de klimaatverandering is hun bestand echter duidelijk afgenomen, aangezien permanent vochtige gebieden steeds minder worden.


14. Hazelaar


Als rookhout wordt het hout van de hazelaar zelden gebruikt, hoewel het gemakkelijk te verkrijgen is. De rook van dit hout geeft het gegrilde voedsel een lichte rokerig-rustieke smaak en is daarom goed geschikt voor gevogelte, varkensvlees, kaas en groenten. Hazelnoot is bovendien een fruitsoort die vanwege haar calcium, kalium, magnesium, zink, vitamine E en ijzer antibacterieel en prestatiebevorderend werkt.


15. Hickory


Hickory is niet voor niets de favoriet in het land van de BBQ, de VS. Het hout heeft een zeer zoete, maar niet te onderschatten zware rooksmaak, wat de rookring gemakkelijk te bereiken maakt. Dit sterke aroma past goed bij varkensvlees, ribben, ham, gevogelte en rundvlees. Haar oorsprong ligt in Noord-Amerika en er zijn ongeveer 17-19 ondersoorten van de hickory. 


16. Kastanjeboom (mild)


Het hout van de kastanjeboom zorgt bij gevogelte (wit vlees), wild, rund- en varkensvlees voor een lichte, zoet-nootachtige smaak. Het garandeert een aromatische rook en een mooie donkere rookring op het gegrilde voedsel. Door zijn ademende hout geniet de kastanjeboom in het algemeen steeds meer populariteit, omdat deze vooral als meubelstuk het binnenklimaat gunstig kan beïnvloeden.


17. Kersenhout


Kersenhout, met zijn zoet-fruitige rooksmaak, is zeer veelzijdig inzetbaar en vooral aan te bevelen voor gevogelte. Maar het past ook perfect bij varkensvlees, ham, rundvlees en vis. De rook zorgt ervoor dat het vlees een mooie roze kleuring krijgt en daarmee een fantastische rookring. Een andere reden wellicht waarom de kersenboom bekend staat als symbool van liefde en zuiverheid.


18. Amandelhout


De zeer sterke rookintensiteit verfijnt gerechten met de typische, fijne, milde, zoetig-nootachtige smaak van amandelhoutrook. Wij bevelen het gebruik van deze houtsoort aan voor varkens-, rund-, lam- en wildvlees. De rook van het amandelhout geeft een geweldige donkerrode rookring, die natuurlijk afhankelijk van de kooktijd ook wat dieper in het gerookte gerecht gaat.


Stéphane, Smokey Olive Wood:


Voor mij persoonlijk is dit de beste houtsoort voor rundvlees. Zijn uitgesproken, maar niet te sterke rooksmaak geeft een rustieke en fantastisch heldere rooksmaak.


19. Moerbeiboom


De milde smaak van dit hout geeft een licht zoet en bitter rookaroma, terwijl de geur van de rook sterk doet denken aan appelhout. Het is zeer geschikt voor varkensvlees, ham en gevogelte en dankt zijn populariteit in Rusland vooral aan Peter de Grote, omdat hij talrijke moerbeiplantages liet aanleggen.   


20. Mesquite


De rook van dit hout geeft een kruidige en aardse aroma. Het past goed bij rundvlees, vis en kip en neemt, afhankelijk van de duur, in intensiteit toe van kruidig naar bitter. Dit in Mexico veel voorkomende hout is het best geschikt als brandstof, maar kan ook gemengd worden met hickory of olijfhout om een kruidiger smaakrichting te bereiken.


21. Olijfhout


Olijfhout heeft een gemiddelde rookintensiteit. Het verfijnt gerechten met het typische, fijne, milde aroma en de smaak van olijfhout. Het gebruik van deze houtsoort is zeer geschikt voor varkensvlees, vis, gevogelte, fruit en groenten. De rook van het olijfhout geeft de gerookte gerechten een donkere, duidelijke rookring.


Stéphane, Smokey Olive Wood:


Met deze houtsoort hebben we Smokey Olive Wood opgericht. Het idee kwam toen we de restaurants aan het strand van Málaga in Spanje zagen, die zeevruchten bereidden op olijfhout. De rook is niet alleen heel zacht en zoet, maar geeft ook een rokerige noot aan zowel de geur als de smaak.


Dit hout is perfect voor elke rookie (een benaming voor degenen die nog niet zo bekend zijn in de BBQ-wereld ;-)), omdat je met dit hout nauwelijks fouten kunt maken. Het licht zoete rookaroma harmonieert het best met voedingsmiddelen die een lichte eigen smaak hebben, zoals fruit, groenten, vis en bijvoorbeeld kip.


Mijn persoonlijke favoriet voor roken is groenten. Gerookte groenten kunnen na een rooktijd van 15-20 minuten in een groente- of kippenbouillon gaar gekookt worden. Meng daarna alles samen en verfijn het met wat crème fraîche of sojaroom (voor een veganistisch recept). Door de lichte rooksmaak is het toevoegen van zout niet nodig, maar een beetje peper kan natuurlijk altijd (-;


22. Sinaasappelhout


Hier verbetert de sterke rookintensiteit de gerechten met de fruitige, frisse smaak van citrus hout. Het gebruik van dit hout is geschikt voor varkensvlees, vis, gevogelte, fruit en groenten. De rook van het sinaasappelhout geeft een zeer lichte rode rookring op langer gerookte (lage en   Stéphane van Smokey Olive Wood:


Dit is mijn favoriete houtsoort voor spareribs! Bij de bereiding volgens de 3-2-1-methode (3 uur roken, 2 uur afgedekt met folie en 1 uur roken om het zachte vlees een geweldige rooksmaak te geven) is de rook van de sinaasappelboom de perfecte partner voor de ribben. Tijdens de eerste 3 uur krijgen de spareribs veel rook. Omdat de rook van de sinaasappelboom krachtig is maar niet overheersend, past deze perfect bij een wat stevigere marinade met paprika, honing en veel mangosap.


23. Pappelboom


Dit zachte hout heeft nauwelijks brandwaarde en zorgt voor een lichte rooksmaak. Daarom is veel hout nodig om het gewenste rookresultaat te bereiken. Het hout, waar Nederlandse klompen van worden gemaakt, past goed bij vis, vooral paling, maar ook bij gevogelte, groenten en fruit.


24. Pecannoothout


Het pecannoothout behoort tot dezelfde familie als hickory, maar het verschil is dat de smaak milder en zoeter is. Het hout is goed geschikt voor het roken van gevogelte, rundvlees, varkensvlees en kaas. Bovendien is de pecannoot een veelzijdig rookhout, waarvan de rookontwikkeling mooi, intens en veelzijdig is.


25. Perzikboomhout


Perzikboomhout is vergelijkbaar met hickory, maar het heeft een zoetere smaak en een donkerdere kleur. Kalkoen- en varkensribben, lichte vissoorten en groenten worden aanbevolen. Dit hout is ook goed geschikt voor koud roken en kan goed worden gecombineerd met smaakvolle houtsoorten zoals walnoot. De perzikboom komt oorspronkelijk uit China, maar tegenwoordig zijn er meer dan 3000 verschillende perziksoorten bekend.


26. Pruimenboomhout


Als je een sterke en fruitige rooksmaak aan je gerecht wilt toevoegen, is pruimenhout perfect. Het harmonieert ook goed met varkensvlees, lamsvlees, wild en is ook geschikt voor koud roken. Bovendien kan dit hout worden gemengd met andere houtsoorten, zoals walnoot, om de smaak van walnoot te verzachten.


27. Quebracho


De rookintensiteit van deze speciale zuidelijke eik is eerder mild, zoals olijfhout. Het hout is uitstekend geschikt voor wild, gevogelte, kip, kalkoen en zelfs voor het roken van groenten en koud roken van bepaalde kaassoorten. De boomsoort uit Argentinië wordt daar als de hardste beschreven en heeft niet voor niets de naam "quiebra hacha" (breekt de bijl).


28. Spaanse walnoot


Het walnoothout produceert een dichte, intense rook. Vanwege de intensiteit en het dominante karakter hoeft er maar heel weinig van gebruikt te worden. Wij raden aan dit hout te gebruiken voor varkens-, rund-, lamsvlees en wild.


Tip: vanwege de intense rook, zowel qua smaak als geur, is dit hout perfect te combineren met olijf-, citroen- of sinaasappelhout. Dit geeft de gerechten een mooie rookring en een iets sterker, rustiek rookaroma.


Stéphane, Smokey Olive Wood:


Mijn favoriete gerecht met deze houtsoort zijn de gerookte ribben van een wild zwijn. Gerookt volgens de 3-2-1 methode en in plaats van 100% mangosap gebruik ik 50% rode wijn en 50% mangosap (voor de zoetheid).


29. Wijnrank


Wijnrankhout is geschikt voor kip of varkensvlees. Het aroma is milder en zoeter dan dat van hickory, en heeft ook mediterrane aroma's. Dit hout werd al door de Romeinen gebruikt om voedsel te roken en langer houdbaar te maken. Het is belangrijk om hout van biologische wijngaarden te gebruiken, omdat er bij de wijnbouw veel met pesticiden wordt gewerkt en dat niet per se in ons grillgerecht terecht moet komen.


30. Whiskyvat


Deze populaire houtsoort voor roken wordt gemaakt van whiskyvaten waarin de whisky rijpt. De houtsnippers, chunks en rookmeel geven een sterke en zoete rooksmaak af en zijn niet alleen geschikt voor het


door Stephane Pover 28 mei 2024
Warm gerookte vis – zo werkt het Een gids voor het roken van vrijwel alle soorten vis. Vis bereiden en marineren Eerst wordt de zo vers mogelijk gevangen vis gestript, schoongemaakt, de kieuwen verwijderd en in een pekel met 5% tafelzout geplaatst. 5% zoutoplossing komt overeen met 50 g zout per liter water. Voor 2 kg vis hebben we 3 liter zout water nodig. De schoongemaakte vissen laten ongeveer 12 uur bij kamertemperatuur in de pekel weken . De pekel kan slechts één keer worden gebruikt. Afhankelijk van je smaak kun je de pekel op smaak brengen. Vaak worden jeneverbes, peper, knoflook, oregano, rozemarijn en andere specerijen en kruiden gebruikt. Bij het kruiden van de pekel is het raadzaam om de pekel met de kruiden kort aan de kook te brengen en daarna af te laten koelen voordat je de vis aan de pekel toevoegt. Vis drogen Nadat de 12 uur zijn verstreken, worden de vissen uit de pekel gehaald, goed gespoeld met schoon water en op een koele en luchtige plaats te drogen gehangen. Zoutresten moeten zorgvuldig worden afgewassen. U kunt de vis deppen met keukenpapier voordat u hem 2 uur op een luchtige plaats ophangt. Een andere optie is om de vis 2 uur onafgedekt in de koelkast te bewaren. Daar droogt de vis ook. Het droogproces is uiterst belangrijk; de vis moet van binnen en van buiten droog aanvoelen. Als de vis nog vochtig is, wordt hij bij het roken muf en smaakt hij naar een vochtige kelder. Warm gerookte vis Rookmeel en rookchips worden speciaal gemaakt van harsvrij hardhout. Gebruik alleen hout dat verkocht wordt om te roken. De keuze van de houtsnippers heeft invloed op de kleur en smaak van de gerookte vis. Het hout draagt ​​als een specerij bij aan de smaak en de smaaktonen verschillen aanzienlijk. Binnenlandse houtsoorten zoals beuken , appel, kersen , wijnstokken en geïmporteerde houtsoorten zoals hickory , sinaasappel , citroen , amandel , olijf en walnoot zijn populair . Opwarmen Nu wordt de rookkast verwarmd tot 100ºC. Zodra de rookkast (of BBQ) op temperatuur is, worden de vissen opgehangen of op het rooster gelegd. De vis moet vrij hangen of liggen en mag de binnenkant van de rookkast (of BBQ) en andere vissen niet raken. Nadrogen De vissen worden nu ongeveer 5 minuten gedroogd. Open hiervoor eenvoudig de deur en de ventilatiekleppen van de roker. We zijn Sluit na het drogen de ventilatie en kook de vis gedurende ongeveer 20 tot 30 minuten op 90ºC. Rookproces Laat de oven na het koken afkoelen tot 60ºC door de ventilatie weer te openen. Voeg nu het rookmeel toe. Afhankelijk van de rookkast strooi je het rookmeel op de brandende houtsnippers (houtvuur) of in de daarvoor bestemde bakjes (gasoven of elektrische oven). 60ºC is de temperatuur die de oven aanhoudt tot het einde van het rookproces. Bij het roken staan ​​de ventilatiekleppen open; goede trek is belangrijk. Er wordt regelmatig wat rookmeel gestrooid zodat het meeltapijt altijd bijna een halve centimeter hoog is. Hier is het belangrijk om het verbrande hout te verwijderen en ongeveer elke 20 minuten vers hout toe te voegen. De totale gaartijd (rooktijd) varieert afhankelijk van het soort vis en de grootte. In de regel ligt dit tussen één en twee uur. De vis is gaar als je de rugvin gemakkelijk kunt uittrekken en de ogen wit worden. Open na het roken de deur een stukje en laat de vis 15 minuten in de oven rusten. Dan is de vis klaar om te serveren! Koud roken van vis – zo werkt het Bij koud roken wordt de vis niet met hitte gekookt, maar blootgesteld aan koude rook. Koud roken is typisch voor zalm. Indien mogelijk koop ik een zalm van 7-8 kg om te roken. Maar ook een kleinere zalm, vanaf 3,5kg, komt heel goed uit de verf. Fileer de zalm en verwijder de botten Fileer de zalm (dit doet de visboer) De zalmfilet bevat nog een aantal botten in het voorste gedeelte die verwijderd moeten worden. Dit kun je doen met een tang, pincet, of je kunt ze met een schaar vastpakken en eruit trekken. Je kunt de botten voelen als je met je vinger langs de filet gaat. Belangrijk: Snijd de filets schoon en verwijder de botten Zalmfilets invriezen Wij roken onze zalm koud, waardoor de temperatuur tijdens het roken niet boven de 25ºC komt. Om eventueel aanwezige parasieten (nematoden, anisakis) te doden, moeten de filets 48 uur bij -20ºC worden ingevroren. Belangrijk: Het diepvriezen van filets is wettelijk verplicht. Marineer zalmzout + suiker Ik haal de filets uit de vriezer en ontdooi ze in een waterbad (koud kraanwater). Dit duurt een uur, waarbij het water meerdere keren wordt ververst. De ontdooide filets worden afgespoeld met koud, helder water en gedroogd met keukenpapier. Vervolgens worden ze gezouten en gesuikerd. Tijdens dit proces verliezen de filets ongeveer 1/3 van hun gewicht (vloeistof). Hiervoor maak ik een mengsel van 500 g grof zout, 500 g suiker en 1 el gemalen peper. Ik meng het goed en giet het in een schone augurkenpot. Ik bewaar de filets in een plastic kom, met het vel naar beneden Ik bestrijk de filets met het mengsel van zout, suiker en peper tot een dikte van een halve centimeter. De afgedekte filets gaan de koelkast in. De tijd in het zout en de suiker moet strikt worden nageleefd. Als het te kort is, verliezen de filets niet genoeg vocht. Als het te lang duurt, worden de filets zout. Afhankelijk van het gewicht van de vis (gewicht van de hele vis bij aankoop) varieert de tijd in het zout en de suiker: 7-8kg =12u 5-6kg =10u 3-4kg = 8u De filets worden nu grondig gewassen met helder, koud water en gedroogd. Het beste kun je dit doen in een kom waarin de filets volledig ondergedompeld zijn in water. Zout en suiker moeten volledig worden verwijderd, anders worden de filets zout. Belangrijk: Houd u precies aan de tijd in het zout en de suiker, zorgvuldig afwassen Zalmfilets drogen Het is erg belangrijk om de filets goed te drogen voordat u ze in de rook steekt. Hiervoor plaats ik de filets terug op de schoongemaakte schuine plank, met het vel naar beneden, dep ze af met keukenrol en laat ze een paar uur onafgedekt in de koelkast liggen. Belangrijk: Droog zorgvuldig af, anders smaakt de vis muf. Koud rokende zalmfilets Koud roken duurt aanzienlijk langer dan warm/warm roken. Het gerookte voedsel blijft afhankelijk van de smaak 12-24 uur in de roker. Ik creëer afwisselend 2 uur rook en laat de vis dan 2-4 uur zonder rook in de roker rusten. De rook creëer ik door een rookspiraal te vullen met rookpoeder. Het wierookmengsel wordt aan één kant aangestoken en smeult vervolgens. Belangrijk: Zorg bij het roken voor voldoende trek, zodat er geen condens ontstaat. Zet alle flappen open, anders smaakt de vis muf. Zalmfilets vacuüm verpakken Direct na het roken vacumeer ik de stukken zalm en bewaar ze minimaal een week in de koelkast voordat ik ze eet. Het rookaroma dringt door in de hele vis, de vis wordt mild en ontwikkelt een zeer fijn rookaroma. Direct na het roken is het rookaroma te sterk. Belangrijk: De vis wordt pas mild als hij bewaard wordt. Minstens een week. Gerookte vis bewaren Gerookte vis moet altijd zo vers zijn alsof de vis in een pan zou worden bereid. Een sterke visgeur of bruinachtige kieuwen betekent oude vis. De te roken vis kan vers gevangen worden of uit de vriezer ontdooid worden. Verse vis mag echter niet te lang worden ingevroren. Vette vis zoals paling of zalm wordt na ongeveer 2 maanden vettig. Hetzelfde geldt voor bevroren gerookte vis. Houdbaarheid van gerookte vis De bewaartijden voor gerookte vis zijn sterk afhankelijk van de locatie waar deze wordt opgeslagen. Ongeveer: Koelkast (vershoudcontainer): 1-2 weken Koelkast (vacuüm verpakt): 4-6 weken Vriezer: 2 maanden
door Stephane Pover 28 mei 2024
4 forellen 1 kg zout gereedschap plastic zak zeef fileermes rookhaak Smokey Olijfhout Olijfhout Nr.3 Smokey Olijfhout Olijfhout Nr.2
door Stephane Pover 22 april 2024
Eten in “Aziatische stijl” is bij velen erg populair dankzij de exotische ingrediënten en ongewone smaken. Mijn volgende recept kun je naar eigen wens variëren, bijvoorbeeld met courgette, rode uien, bonen, bamboescheuten etc. In plaats van garnalen kunnen ook rundvlees-, varkensvlees-, gevogelte- of vegetarische gerechten heel goed gecombineerd worden met de groenten. Ook kan iedereen de kruidigheid individueel aanpassen met de chilipepers. Uit eigen ervaring blijkt echter dat één chili een licht effect heeft op het gerecht, twee zorgt voor een zeer goede kruidigheid en drie zijn alleen aan te raden voor ervaren pittige eters. Als uw saus te dik wordt of te smaakvol wordt tijdens het sudderen, kunt u eenvoudig wat meer water toevoegen om de saus dunner te maken. Ik bereid dit gerecht in de wok, maar het kan natuurlijk ook in de pan, maar dan zijn de kooktijden iets langer. Je kunt de ingrediënten voor de saus op elke Aziatische markt of in goed gevulde supermarkten krijgen. Ik raad geurige rijst aan als bijgerecht. Dit wordt vooraf grondig gewassen met koud water en gekookt in een verhouding van 1 deel rijst op 2 delen water zonder zout gedurende 20 minuten. Laat het vervolgens minimaal 10 minuten verdampen. Ik maak de rijst altijd van tevoren klaar en houd hem warm. Veel kookplezier! Voorbereidingstijd: 30 minuten Kooktijd: 20 minuten Keuken: Vis Personen: 4
door Stephane Pover 22 april 2024
Veel mensen kiezen voor een gasbarbecue. Een gasbarbecue is zeker een alternatief, want het is schoon om mee te werken, snel en gemakkelijk in gebruik en je kunt er zelfs mee roken! Omdat je met gas werkt, maken we je graag attent op enkele veiligheidsmaatregelen die je in acht moet nemen voor een veilige barbecue. Voorbereiding Denk ten eerste goed na over waar je de gasbarbecue wilt plaatsen. Kies bij voorkeur voor een vlakke en stabiele ondergrond, zodat de gasbarbecue niet omvalt. Denk bijvoorbeeld aan een betegelde of betonnen vloer. Kijk goed naar de plek waar de gasbarbecue komt te staan en plaats hem niet in de buurt van brandbare voorwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een houten schutting! Zorg er ook voor dat spelende kinderen niet bij de gasbarbecue kunnen, ook niet als deze niet in gebruik is en de gasfles in of naast de gasbarbecue staat! Denk er ook aan om de barbecue uit de wind te houden. Als het erg hard waait, kan de wind de vlammen uitblazen, wat gevaarlijk is als het gas blijft stromen. We hebben het in onze blogs al gehad over uitrusting voor barbecue beginners. Bekijk hier schorten, tangen en handschoenen, want die zijn net zo noodzakelijk voor een gasbarbecue als voor een houtskoolbarbecue. Je gasbarbecue aansteken Nu ben je klaar voor actie! Je hebt alle voorbereidingen en veiligheidsmaatregelen getroffen en bent klaar om aan de slag te gaan. Nu nog je gasbarbecue aansteken. Dat is heel eenvoudig: sluit eerst de gasfles aan. Vergeet niet om een geschikte gasregelaar te kopen. Hiermee verlaag je de druk op de gasfles. De druk in een gasfles is vaak veel hoger dan wat een barbecue nodig heeft. Het klinkt overbodig, maar controleer elke keer voordat je de barbecue gebruikt of je een gaslek kunt vinden. Open dan de deksel van je gasfles en draai de kraan van je gasfles open. Het gas zal nu je toestel instromen. Steek de branders aan en zet ze op de hoogste stand. Sluit nu de deksel en laat de barbecue minstens 15 minuten op temperatuur komen. Bij een nieuwe barbecue laat je het deksel open en laat je de branders 15 minuten op de hoogste stand branden, daarna sluit je het deksel en laat je de barbecue in 10 minuten op temperatuur komen. Als je bovenstaande stappen hebt doorlopen, kun je beginnen met het plaatsen van de roosters. Nu ben je klaar om te gaan! Na de grill is voor de grill! Als je klaar bent, zet je de branders op nul. En sluit de gasfles! Maak de roosters na elk gebruik goed schoon. De meeste gasbarbecues hebben een vetopvangbak, die je ook na elk gebruik moet legen. Als de barbecue goed is afgekoeld, dek je hem af met een geschikte barbecuehoes. Zo is je barbecue beschermd tegen weersinvloeden en gaat je barbecue veel langer mee!
door Stephane Pover 22 april 2024
150 g inktvis per persoon 30 gr milde chorizo 1 stukje rode ui 1 stuk paprika 1 bosje bieslook 250 ml azijn met citrusvruchten
door Stephane Pover 22 april 2024
500 g magere kwark 400 ml slagroom 60 gr suiker 1 zakje vanillesuiker 150 gr melkchocolade 2 bananen 2 eetlepels bros
door Stephane Pover 18 april 2024
Heb je ooit gehoord van moinkballs? Deze super sappige gehaktballen zijn niet alleen omhuld met spek, maar ook gevuld met kaas, wat zorgt voor een onvergetelijke smaakervaring! Traditionele rundergehaktballen of gehaktballen kunnen hier in geen geval tegenop. Alleen daarom al is dit recept zeker het proberen waard en zal het je niet teleurstellen! Bereidingstijd: 15 minuten Kooktijd: 30 minuten Wachttijd: 45 minuten Keuken: Vlees Personen: 4
door Stephane Pover 18 april 2024
Voorbereidingstijd: 10 minuten Kooktijd: 40 minuten Keuken: Veganistisch/plantaardig Personen: 5
door Stephane Pover 18 april 2024
500 g hertenzadel 1 stuk mango 1 stuk komkommer 1 stuk balsamicoazijn 1 stuk Mango Agrodulce 1 fles olijfolie 1 theelepelDe Chili-kudde 1 theelepel zeezout 1 theelepel Sesam 1 stuk limoen
door Stephane Pover 18 april 2024
Ingrediënten
Meer posts