De vleessnijrevolutie: de Wismer-vleessnijmachine en de impact ervan op de culinaire industrie

De geschiedenis en evolutie begint met de Berkel vleessnijmachine.

De NV Company was een Nederlands bedrijf dat snijmachines vervaardigde op basis van het Van Berkel Patent en andere werktuigen (beter bekend als het Van Berkel Patent), en was vooral succesvol in de vervaardiging van weegschalen en vleessnijmachines.

Wilhelmus van Berkel (Tilburg, 5 februari 1869 – Montreux, 11 december 1952) was de zoon van een caféhouder, broer van een slager, en had een passie voor techniek. Hij was de uitvinder van een snijmachine met beweegbaar onderstel, waarop zich het vlees bevond. Op 12 oktober 1898 richtte hij met enkele Rotterdamse geldschieters, O. Reuchlin, P.J. van Ommeren en J.C. Nijgh – naast P.A. Dijxhoorn – de NV “Maatschappij tot vervaardiging van snijmachines volgens Van Berkel’s Patent” op.

Van Berkel wilde een machine bouwen die vlees kon snijden. Na vele pogingen kreeg hij het juiste idee: een roterend mes, loodrecht op een bewegend bord met vlees erop, dat langs het roterende mes heen en weer beweegt en het vlees in plakjes snijdt. Dit was de uitvinding van de mechanische snijmachine.

In de jaren vijftig kocht de heer Wismer, de overgrootvader van de huidige directeur van het prachtige familiebedrijf Wismer uit de Vogezen (Frankrijk), de rechten om deze prachtige machines onder eigen naam te kunnen produceren..

Oorspronkelijk uit Zwitserland komend, is de overgrootvader en oprichter van het bedrijf begonnen met het produceren van naaimachines. Met de precisie van een horlogemaker, was het een logische stap ook vleessnijmachines te gaan en kunnen produceren.

Snijmachines zijn ideaal voor het snijden van vlees, worst, kaas, groenten en andere delicatessen in slagerijen en delicatessenwinkels. De snijmachines vergemakkelijken het werk en zorgen ervoor dat de textuur van het voedsel hetzelfde blijft.

De vleessnijmachines snijden niet met de snelheid van een elektrische machine, hierdoor worden ze ook niet warm en verandert de textuur van het te snijden product niet. Deze machines snijden enkel en alleen met de scherpte van het blad.

Tegenwoordig worden vleessnijmachines, zoals de electrische vleessnijmachines van Wismer, steeds vaker gebruikt omdat deze snijmachines gemakkelijker te bedienen en te reinigen zijn.

Maar de handmatig bedreven snijmachines blijven uiteraard de Ferrari onder de vleessnijmachines!

De handaangedreven vliegwielmachine is trouw aan de originele traditie en combineert authenticiteit en smaakbeleving.

Voor delikatessenwinkels, de betere en ambachtelijke slagerijen en uiteraard de betere Horeca bedrijven biedt de handgedreven vleessnijmachine een stuk belevenis!

Als je de ham geproefd hebt die met een zulke vleessnijmachine is gesneden, wil je geen andere meer. Doordat de machine ontzettend dun kan snijden, de plakjes worden zo dun dat je er doorheen kunt kijken, smelt de ham gewoon op je tong. Dit is ten eerste fantastisch voor degene die de ham eet, maar minimaal net zo goed voor de horeca ondernemer die zo in 4 tot 5 hammen van kwaliteit de machine kan amortiseren! In dit geval telt “minder is meer”!

Heb je interesse, en wil je de machine eens live “in actie” zien? Neem dan gerust even contact met ons op voor een afspraak.