Boekadviezen over het onderwerp BBQ en roken

Stephane Pover • 18 april 2024

Boekadviezen over het onderwerp BBQ en roken

De meeste tips voor gepassioneerde barbecueliefhebbers zijn op internet te vinden. YouTube, blogs en andere sociale mediakanalen zijn daar erg populair. Er zijn echter een aantal boeken op de markt die iedere barbecueliefhebber in huis zou moeten hebben. Hieronder bespreken wij een aantal boeken die wij van harte aanbevelen. Er zijn ook boeken die minder bekend zijn, maar daarom niet minder goed!
Voor een amateurkok is het vaak lastig
om het juiste cadeau voor een verjaardag of Kerstmis te vinden. Deze boeken horen thuis in iedere collectie van de perfecte (hobby)griller!
In deze blog hebben we bewust een aantal onderwerpen overgeslagen. De boeken over keramische grills, de zogenaamde kamado’s, waarover goede literatuur bestaat, gaan we specifiek bespreken in onze eigen blog.

Asado: Oorspronkelijk grillen boven open vuur


Jürgen Kernegger  (auteur),  Adi Bittermann  (auteur),  Franz Größing  (auteur),  Leo Gradl  (auteur)

Afbeeldingen: Thomas Apolt

Wanneer vier mannen met veel ervaring en passie voor grillen en de natuur samen een boek schrijven, krijg je een overtreffend naslagwerk.

Naast de beschrijvingen, tips en fantastische foto's word je geïnspireerd om weer natuurlijk en respectvol met eten om te gaan. Dit is niet zomaar een kookboek, dit is het boek waar je naar op zoek was! Het leest als een spannende bestseller.

Veel cadeaus worden nooit aangeraakt nadat ze zijn uitgepakt of misschien gewoon opnieuw ingepakt en weer weggegeven, dus je kunt er zeker van zijn dat dit boek nergens meer heen gaat!

Wat weinig mensen weten is dat dit boek zelfs in het Japans is vertaald en in Japan een groot succes is.

VAN DE INHOUD : Iedereen verzamelt zich rond het vuur; grillen is altijd een archaïsche aangelegenheid geweest. Knetterend vuur, gezellige warmte, de geur van geroosterd voedsel. Asado is de Zuid-Amerikaanse manier van grillen boven open vuur. Onder professionele begeleiding van de wereldkampioenen grillen vindt het grillen plaats op het zelfgemaakte Asado-kruis en op de vuurplaat, braden in de Dutch oven, roken in een boomstronk en koken in een gat in de grond. Grillconstructie-instructies en gedetailleerde productinformatie bieden waardevolle kennis over de individuele grilltechnieken en de beste stukken vlees, van het professioneel snijden van een dier tot het geheim van de perfecte glans. Met dit kookboek wordt elke barbecue-avond een zinderend avontuur waar je gasten nog lang over zullen napraten.


https://www.amazon.de/-/en/J%C3%BCrgen-Kernegger/dp/3710603153/ref=sr_1_1?dchild=1&keywords=Asado&qid=1631803666&sr=8-1


Sauerländer BBCrew Dutch Oven: recepten, tips en hete kolen


Sauerländer BBCrew  (auteur),  Tim Ziegeweidt  (auteur),  Sebastian Buchner  (auteur)

Aanbevolen voor beginners. Alles wordt goed en duidelijk uitgelegd en is ook zeer geschikt voor beginners. Zonder veel opsmuk word je meegenomen in de wondere wereld van gepassioneerde Dutch oven-fans.

Het mooie van dit boek is dat er duidelijk in staat hoe makkelijk of moeilijk een recept te bereiden is. Een ander voordeel van dit kookboek is dat de gebruikte ingrediënten makkelijk verkrijgbaar zijn in de supermarkt om de hoek.


UIT DE INHOUD : Meer dan 60 recepten voor de braadpan van de YouTube-sterren Sauerländer BBCrew. Buiten koken is het allerleukste voor de YouTube-sterren uit Sauerland. Ruim 35.000 Sauerland BBCrew-abonnees wachten elke zondag op een nieuw recept. En dat is wat ze krijgen. Of het nu zomer of winter is, grillen, koken of BBQ-en, Tim en Sebastian hebben geweldige gerechten voor elke gelegenheid en voor elk seizoen.


https://www.amazon.de/-/en/Sauerl%C3%A4nder-BBCrew/dp/3625189836/ref=sr_1_1?dchild=1&keywords=sauerl%C3%A4nder+bbcrew+dutch+oven&qid=1631861458&sr=8- 1


Weber's Gasgrillbijbel (GU Weber's Grillen)


Manuel Weyer (auteur)

Grillen op de gasgrill is iets dat veel gepassioneerde grillers niet doen, maar als we eerlijk zijn, is het gemakkelijk en vooral veel sneller. Bovendien is het in een stedelijke omgeving niet mogelijk om een ​​houtskoolgrill te gebruiken en daarom zal de gasgrill zijn plaats blijven behouden naast de inmiddels populaire elektrische grill.

Waarom wij dit boek willen aanbevelen, nadat veel barbecueboeken vlees of vis als onderwerp hebben, heeft auteur Manuel Weyer in dit boek naast de technieken, vlees en vis ook nagedacht over de veganistische en vegetarische keuken, wat ook geweldig is voor de flexitariërs onder ons wel. Het hoeft dus niet altijd alleen maar maïskolven te zijn als je vlees in je dieet wilt verminderen of vermijden.

Een uitgebalanceerde mix van recepten maakt dit boek tot een van de ‘must have’-boeken als het gaat om gasgrillen. Verras je familie en vrienden, met dit boek gaat het je zeker lukken!

Neem de tijd om vooraf het theoretische gedeelte door te lezen; dit zal je later helpen om de recepten perfect te bereiden. De naam van het boek “Gas BBQ Bijbel” is een statement, maar zeker niet overdreven!


UIT DE INHOUD : Meer dan 250 nieuwe en creatieve recepten voor de Weber gasgrill - grillprofessional Manuel Weyer laat je zien hoe je de grill optimaal kunt instellen en het perfecte resultaat krijgt! Het Weber gasgrillkookboek omvat eindelijk alle grillactiviteiten - want nu zijn er niet alleen recepten voor de Weber houtskoolgrill, maar voor alle Weber gasgrillfans. De uitgebreide recepten bieden voor elk wat wils: vleesliefhebbers, visliefhebbers, veganistische en vegetarische gasten en kinderen komen aan hun trekken.
Bovendien biedt het boek met meer dan 500 afbeeldingen precies de juiste informatie voor beginners bij de vlam. Dit is niet de enige reden waarom het een geweldig cadeau is voor barbecueliefhebbers.

 

https://www.amazon.de/-/en/Manuel-Weyer/dp/3833879505/ref=sr_1_3?dchild=1&keywords=Weber%27s+Gasgrillbibel+%28GU+Weber%E2%80%99s+Grillen%29&qid= 1631864721&sr=8-3


Zoetwatervis: Gegrild, gekookt, gerookt, ingeblikt


Jürgen Kernegger  (auteur),  Adi Bittermann  (auteur),  Franz Größing  (auteur),  Leo Gradl  (auteur)


Afbeeldingen: Thomas Apolt

Een fantastisch werk van de auteurs Adi Bittermann, Franz Gröβing, Jürgen Kernegger en Leo Gradl, met als motto “Zoetwatervis moet weer op het menu staan”. Het mooie van dit boek is dat je je bewust wordt van hoeveel producten je eigenlijk eet die niet “van hier” zijn.

Welke vissoorten je niet mag eten omdat het bijvoorbeeld overbevissing in de hand werkt en arme landen uitbuit. Waarom eten we vis die de halve wereld over moet als we hier op verantwoorde wijze voldoende kunnen vissen en/of kweken?

Zowel beginners als gepassioneerde grillers komen hier aan hun trekken; de technieken worden duidelijk en gedetailleerd uitgelegd. Over het grillen, roken, braden en koken van vis is dit boek een meesterwerk en mag simpelweg niet ontbreken in de verzameling “noodzakelijke” grill- en kookboeken. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden, en dit boek staat vol met geweldige foto’s!


UIT DE INHOUD: 
Zoetwatervis moet weer op het menu staan. Ze zijn net zo gezond als de soorten uit de zee, maar kunnen worden gekweekt in regionale, ecologisch gecontroleerde aquacultuur of worden in het wild gevangen uit rivieren en meren. Onze 4 auteurs, allen natuurliefhebbers , jagers, vissers, enthousiaste asadoren en koks, hebben dit boek geheel gewijd aan het onderwerp “zoetwatervis”. Er is informatie over vis en duurzaamheid, product- en apparatuurinformatie voor grills, keukens en smokers, een hoofdstuk over vissen en natuurlijk je favoriete recepten voor grills en keukens. De bijzondere buitenfotografie van Thomas Apolt geeft de sfeer perfect weer en maakt van de recepten een visueel genot.


https://www.amazon.de/-/en/J%C3%BCrgen-Kernegger/dp/3517100382/ref=sr_1_1?dchild=1&keywords=s%C3%BCsswasserfisch+kochbuch&qid=1631803325&sr=8-1


Klausgrills: Eenvoudig, snel en lekker. De 60 beste grill- en BBQ-recepten.



Klaus Glaetzner 

De bekende YouTuber Klaus, van klaus Grillt, is bij velen bekend in de BBQ-scene. Voor de grillmeester met wat meer ervaring is dit boek een aanrader. Het boek gaat minder over de technieken en meer over de recepten zelf. Een klein minpuntje is dat je het gevoel krijgt dat het voor een gepassioneerde griller heel normaal is om vier of vijf grills te bezitten, wat in een stedelijke omgeving te wijten is aan ruimtegebrek. Het is begrijpelijk dat dit vaak niet mogelijk zal zijn. Desalniettemin zijn de recepten goed beschreven en het feit dat Klaus zijn kruiden benadrukt is zeker legitiem!


UIT DE INHOUD: Eenvoudig, snel en lekker – dit zijn de grillrecepten van het succesvolle YouTube-kanaal Klaus grillt. In dit boek maakt Klaus indruk met 60 recepten voor de perfecte grillervaring. Van rundvlees, wild of vis tot groenten en zoete desserts, er is voor ieder wat wils. En het beste: je hebt geen speciale ingrediënten nodig, alles kun je in de supermarkt halen. Met de beste tips over grilltechnologie en accessoires is het boek de perfecte metgezel voor elke BBQ-fan, zowel beginner als expert. Het volgende barbecueseizoen kan komen!


https://www.amazon.de/-/en/Klaus-Glaetzner/dp/3742317954/ref=sr_1_1?dchild=1&keywords=Klaus+grillt%3A+Einfach%2C+schnell+und+lecker.+Die+60 +besten+Grill-+en+BBQ-Rezepte.&qid=1631864761&sr=8-1


Grillen voor mannen - 80 no-nonsense recepten: verfijnde maar eenvoudige recepten. Normale ingrediënten. BBQ voor fijnproevers. Voor houtskool-, gas- en elektrische grills. Veel trucs en tips van professionals


Thomas Krause (auteur) Hubertus Student (fotograaf)


Hoewel de titel nogal polariserend is, is dit een geweldig boek. Niet alleen vleesgerechten, zoals de titel doet vermoeden, maar ook desserts en bijgerechten komen uitvoerig aan bod. De technieken worden op een korte, duidelijke en eenvoudige manier uitgelegd. Een perfect boek voor iedereen die eens iets anders wil proberen dan de bekende braadworst of neksteak!


UIT DE INHOUD: Innovatieve recepten voor vlees, vis, groenten, fruit, desserts en bijgerechten - het juiste boek voor elke barbecuefan en iedereen die er één wil worden. Grillen vindt nu het hele jaar door plaats en om het spannend te houden brengt professionele chef-kok Thomas Krause nieuwe ideeën naar het door mannen gedomineerde gebied. Uiteraard zijn ook vrouwen uitgenodigd om te barbecueën en uit te proberen.


https://www.amazon.de/-/en/Thomas-Krause/dp/3809444065/ref=sr_1_1?dchild=1&keywords=Grillen+f%C3%BCr+M%C3%A4nner+-+80+Rezepte+ohne +Schnickschnack%3A+Raffinierte%2C+aber+einfache+Rezepte.+Normale+Zutaten.+BBQ+f%C3%BCr+Genie%C3%9Fer.+F%C3%BCr+Kohle-%2C+Gas-+ en+Elektrogrill.+Viele+Tricks+en+Tipps+vom+Profi&qid=1631862475&s=boeken&sr=1-1


Meisjes grillen anders: de beste grillrecepten van Miss Glücklich


Silke Haun   (auteur)


We zullen hier ook zeggen dat de titel polariserend is, zodat we iedereen gelijk behandelen. Als je al meerdere grillboeken hebt, is dit boek zeker een goede aanvulling. Leuke tips voor het bereiden van bijgerechten, chutneys, salades, desserts, smeersels en sauzen, daarom is dit boek zeker een “must have”! Er is minder discussie over de technieken, maar alles wordt duidelijk uitgelegd, waardoor zelfs “beginners” gemakkelijk mooie resultaten op tafel kunnen toveren.


UIT DE INHOUD : Is het niet geweldig om een ​​meisje te zijn, hoe oud je ook bent? Sinds de Spice Girls of de Gilmore Girls weten we dat wanneer sterke vrouwen zichzelf omschrijven als ‘meisjes’, dit een trotse uitdrukking is van hun vrouwelijkheid. Silke Haun, succesvolle foodblogger, auteur en sinds kort eigenaar van haar eigen kookschool, viert girl power in haar nieuwe barbecueboek, dat ze brutaal ‘Girls grill different’ noemt. Niet beter (oké, misschien een klein beetje), niet slechter (zeker niet), maar gewoon anders! In plaats van min of meer verkoolde bergen vlees met ketchup (een preventieve sorry voor alle grillers wiens gevoelens we hiermee kwetsen), zijn er fijne kipspiesjes, delicate salades, zelfgemaakte dips en sauzen, verkoelende zomercocktails en liefdevolle decoratie om op te starten. Kortom, alles wat de harten van de verzamelde barbecuegroep wensen en een goed humeur garanderen!


https://www.amazon.de/-/en/Silke-Haun/dp/3706626063/ref=tmm_hrd_swatch_0?_encoding=UTF8&qid=&sr =


Steven Raichlen's Smoker Bible: de beste grilltechnieken en 100 onweerstaanbare recepten voor beginners en professionals (briljant grillen)


Steven Raichlen   (auteur)


De “Grill Guru” en zijn Bijbel. Dit boek is echt een hoogtepunt (vooral voor beginners). De technieken worden goed uitgelegd en de recepten zijn van relatief hoog niveau. Bovendien wordt alles met de nodige humor uitgelegd. Kortom: dit boek is zeker een van de boeken die je moet hebben. Het enige kleine puntje van kritiek zou zijn dat de technieken en tips misschien niet ver genoeg gaan voor de ervaren griller.


UIT DE INHOUD : In zijn nieuwe boek wijdt Steven Raichlen zich aan de barbecuemeesterdiscipline van het roken. Naast stapsgewijze instructies over de verschillende rooktechnieken presenteert de Amerikaanse barbecuegoeroe 100 innovatieve recepten met gevogelte, varkensvlees, rundvlees, vis en groenten en populaire barbecueklassiekers die met de grote ovens kunnen worden bereid. Van voorgerechten tot hoofdgerechten tot bijgerechten, desserts en cocktails, alles wat je nodig hebt voor een perfecte barbecue-avond is hier aanwezig. Bovendien garanderen achtergrondinformatie over de beste smokermodellen, het juiste hout en de juiste accessoires een rokerige, delicate grillervaring. Niet alleen beginners, maar ook doorgewinterde grillprofessionals komen hier aan hun trekken.


https://www.amazon.de/-/en/Steven-Raichlen/dp/3741521264/ref=sr_1_3?dchild=1&keywords=Steven+Raichlens&qid=1631864826&sr=8-3


Zeer lekker vegetarisch grillen: meer dan 100 innovatieve receptideeën - Variaties van vleesvervangers en groenten - Gegrilde desserts


Torsten Mertz   (auteur)


Eén ding is zeker: alleen al het kijken naar de foto's zal je hongerig maken! En nee, dit boek is niet alleen voor vegetariërs, maar net zo geschikt voor flexitariërs en vleesliefhebbers! Beginners grillen krijgen een korte introductie. Zoek je een boek over grilltechnieken, dan is dit boek niet zo goed voor je, maar wil je geïnspireerd worden om “anders” te grillen, dan is dit boek zeker de moeite waard!


VAN DE INHOUD : Laten we genieten van vegetarisch grillen! Vegetarische lekkernijen kunnen niet meer ontbreken tijdens een vrolijke barbecue met vrienden en familie. Auteur Torsten Mertz biedt meer dan 100 innovatieve receptideeën voor gezonde gegrilde groentegerechten die veel meer zijn dan alleen bijgerechten. Een grote verscheidenheid aan groenten bereiden op de grill Aan spiesjes, gevuld, gemarineerd of in pakjes gebonden - de auteur verrast met een breed scala aan variaties met vleesvervangers en groenten. Wat dacht je van een portobelloburger met vegan basilicumaioli of fruitige seitanspiesjes? Ook zijn er kleurrijke salades, dips en snacks zoals de populaire Kale Chips. Er worden gegrilde desserts geserveerd om de gasten te verwennen.


https://www.amazon.de/-/en/Torsten-Mertz/dp/3868514171/ref=sr_1_1?dchild=1&keywords=Sehr+gut+vegetarisch+grillen%3A+Mehr+als+100+innovative+Rezeptideen+- +Variatie+aus+Fleischersatz+und+Gem%C3%BCse+-+Grillte+Desserts&qid=1631864861&sr=8-1


Vegan Grillen: Het grote grillboek met 100 recepten: voor gegrilde groenten, gegrilde specialiteiten, salades, brood, dips, desserts en smoothies 


The Kitchen Magicians   (auteur)


Steeds meer mensen zijn ervan overtuigd dierlijk voedsel te vermijden. De zogenaamde ‘plantaardige’ producten worden steeds lekkerder en het vermijden van dierlijke producten betekent niet dat je niet gevarieerd kunt eten. Vroeger bestonden er alleen tofu en droge vleesvervangers. Heerlijke vegan/plantaardige producten zijn inmiddels in vrijwel iedere discountwinkel verkrijgbaar. In dit grillboek vind je heel veel tips, waaronder kooktijden voor groenten en marinades die de groenten nog lekkerder maken! Je kunt dit boek ook als inspiratiebron gebruiken en combineren met vleesgerechten.


UIT DE INHOUD : Ook veganistisch grillen wordt steeds populairder, want als je veganistisch wilt grillen, hoef je niet alleen gegrilde aardappelen en tofu-worstjes te eten. Er is inmiddels een ruim assortiment puur plantaardige worsten en steaks die zelfs aan de hoogste smaaknormen voldoen. Veganistisch grillen hoeft niet saai te zijn. Met onze gevarieerde recepten wordt de barbecue-avond ook zonder vlees, vis en kaas een succes. Met onze kleurrijke saladevariaties, baguettes en broden, maar ook dips, barbecuesauzen en smoothies kun je het vegan barbecueseizoen écht smaakvol beginnen.


https://www.amazon.de/Vegan-Grillen-Grillbuch-Grillgem%C3%BCse-Grillspezialit%C3%A4ten/dp/B088N41RP1/ref=sr_1_1?__mk_de_DE=%C3%85M%C3%85%C5%BD %C3%95%C3%91&dchild=1&keywords=veganistisch+grillen&qid=1629018181&s=boeken&sr=1-1


Roken voor beginners: Het ingenieuze rookboek - Ruim 150 recepten voor warm roken, warm roken, koud roken - met en zonder roker


Sebastian Brandt  (auteur)


Zoals de titel al doet vermoeden, is dit boek een perfecte introductie voor beginners. De verschillen tussen warm roken, warm roken en koud roken worden heel goed uitgelegd. Dit boek is een must voor iedereen die aan de slag wil. Je zult zien dat het niet zo moeilijk is en je zult je familie, vrienden en gasten verbazen!


UIT DE INHOUD : Heet roken, warm roken, koud roken. Leer alle belangrijke basisbeginselen en -methoden van het roken en geniet van de onvergelijkbare smaakervaring. Vuur en rook zijn altijd een integraal onderdeel geweest van het menselijk bestaan ​​en hebben zelfs vandaag de dag nog steeds een fascinerend effect op ons. Het is dus niet verwonderlijk dat roken de laatste tijd weer erg populair is geworden en veel mensen boeit. Vroeger werd het vooral gebruikt om voedsel te conserveren, maar tegenwoordig speelt ook de verfijning van de smaak een grote rol. Er is een grote verscheidenheid aan methoden en rooksmaken die bijvoorbeeld vis, vlees en worst een onvergelijkbare en absoluut delicate rooksmaak geven. Het verfijnen van fruit, groenten, kaas en andere vegetarische en veganistische lekkernijen kan ook en moet zeker eens geprobeerd worden!


https://www.amazon.de/-/en/Sebastian-Brandt/dp/B099WZGBDQ/ref=tmm_pap_swatch_0?_encoding=UTF8&qid=1631864924&sr=8-1


door Stephane Pover 28 mei 2024
Warm gerookte vis – zo werkt het Een gids voor het roken van vrijwel alle soorten vis. Vis bereiden en marineren Eerst wordt de zo vers mogelijk gevangen vis gestript, schoongemaakt, de kieuwen verwijderd en in een pekel met 5% tafelzout geplaatst. 5% zoutoplossing komt overeen met 50 g zout per liter water. Voor 2 kg vis hebben we 3 liter zout water nodig. De schoongemaakte vissen laten ongeveer 12 uur bij kamertemperatuur in de pekel weken . De pekel kan slechts één keer worden gebruikt. Afhankelijk van je smaak kun je de pekel op smaak brengen. Vaak worden jeneverbes, peper, knoflook, oregano, rozemarijn en andere specerijen en kruiden gebruikt. Bij het kruiden van de pekel is het raadzaam om de pekel met de kruiden kort aan de kook te brengen en daarna af te laten koelen voordat je de vis aan de pekel toevoegt. Vis drogen Nadat de 12 uur zijn verstreken, worden de vissen uit de pekel gehaald, goed gespoeld met schoon water en op een koele en luchtige plaats te drogen gehangen. Zoutresten moeten zorgvuldig worden afgewassen. U kunt de vis deppen met keukenpapier voordat u hem 2 uur op een luchtige plaats ophangt. Een andere optie is om de vis 2 uur onafgedekt in de koelkast te bewaren. Daar droogt de vis ook. Het droogproces is uiterst belangrijk; de vis moet van binnen en van buiten droog aanvoelen. Als de vis nog vochtig is, wordt hij bij het roken muf en smaakt hij naar een vochtige kelder. Warm gerookte vis Rookmeel en rookchips worden speciaal gemaakt van harsvrij hardhout. Gebruik alleen hout dat verkocht wordt om te roken. De keuze van de houtsnippers heeft invloed op de kleur en smaak van de gerookte vis. Het hout draagt ​​als een specerij bij aan de smaak en de smaaktonen verschillen aanzienlijk. Binnenlandse houtsoorten zoals beuken , appel, kersen , wijnstokken en geïmporteerde houtsoorten zoals hickory , sinaasappel , citroen , amandel , olijf en walnoot zijn populair . Opwarmen Nu wordt de rookkast verwarmd tot 100ºC. Zodra de rookkast (of BBQ) op temperatuur is, worden de vissen opgehangen of op het rooster gelegd. De vis moet vrij hangen of liggen en mag de binnenkant van de rookkast (of BBQ) en andere vissen niet raken. Nadrogen De vissen worden nu ongeveer 5 minuten gedroogd. Open hiervoor eenvoudig de deur en de ventilatiekleppen van de roker. We zijn Sluit na het drogen de ventilatie en kook de vis gedurende ongeveer 20 tot 30 minuten op 90ºC. Rookproces Laat de oven na het koken afkoelen tot 60ºC door de ventilatie weer te openen. Voeg nu het rookmeel toe. Afhankelijk van de rookkast strooi je het rookmeel op de brandende houtsnippers (houtvuur) of in de daarvoor bestemde bakjes (gasoven of elektrische oven). 60ºC is de temperatuur die de oven aanhoudt tot het einde van het rookproces. Bij het roken staan ​​de ventilatiekleppen open; goede trek is belangrijk. Er wordt regelmatig wat rookmeel gestrooid zodat het meeltapijt altijd bijna een halve centimeter hoog is. Hier is het belangrijk om het verbrande hout te verwijderen en ongeveer elke 20 minuten vers hout toe te voegen. De totale gaartijd (rooktijd) varieert afhankelijk van het soort vis en de grootte. In de regel ligt dit tussen één en twee uur. De vis is gaar als je de rugvin gemakkelijk kunt uittrekken en de ogen wit worden. Open na het roken de deur een stukje en laat de vis 15 minuten in de oven rusten. Dan is de vis klaar om te serveren! Koud roken van vis – zo werkt het Bij koud roken wordt de vis niet met hitte gekookt, maar blootgesteld aan koude rook. Koud roken is typisch voor zalm. Indien mogelijk koop ik een zalm van 7-8 kg om te roken. Maar ook een kleinere zalm, vanaf 3,5kg, komt heel goed uit de verf. Fileer de zalm en verwijder de botten Fileer de zalm (dit doet de visboer) De zalmfilet bevat nog een aantal botten in het voorste gedeelte die verwijderd moeten worden. Dit kun je doen met een tang, pincet, of je kunt ze met een schaar vastpakken en eruit trekken. Je kunt de botten voelen als je met je vinger langs de filet gaat. Belangrijk: Snijd de filets schoon en verwijder de botten Zalmfilets invriezen Wij roken onze zalm koud, waardoor de temperatuur tijdens het roken niet boven de 25ºC komt. Om eventueel aanwezige parasieten (nematoden, anisakis) te doden, moeten de filets 48 uur bij -20ºC worden ingevroren. Belangrijk: Het diepvriezen van filets is wettelijk verplicht. Marineer zalmzout + suiker Ik haal de filets uit de vriezer en ontdooi ze in een waterbad (koud kraanwater). Dit duurt een uur, waarbij het water meerdere keren wordt ververst. De ontdooide filets worden afgespoeld met koud, helder water en gedroogd met keukenpapier. Vervolgens worden ze gezouten en gesuikerd. Tijdens dit proces verliezen de filets ongeveer 1/3 van hun gewicht (vloeistof). Hiervoor maak ik een mengsel van 500 g grof zout, 500 g suiker en 1 el gemalen peper. Ik meng het goed en giet het in een schone augurkenpot. Ik bewaar de filets in een plastic kom, met het vel naar beneden Ik bestrijk de filets met het mengsel van zout, suiker en peper tot een dikte van een halve centimeter. De afgedekte filets gaan de koelkast in. De tijd in het zout en de suiker moet strikt worden nageleefd. Als het te kort is, verliezen de filets niet genoeg vocht. Als het te lang duurt, worden de filets zout. Afhankelijk van het gewicht van de vis (gewicht van de hele vis bij aankoop) varieert de tijd in het zout en de suiker: 7-8kg =12u 5-6kg =10u 3-4kg = 8u De filets worden nu grondig gewassen met helder, koud water en gedroogd. Het beste kun je dit doen in een kom waarin de filets volledig ondergedompeld zijn in water. Zout en suiker moeten volledig worden verwijderd, anders worden de filets zout. Belangrijk: Houd u precies aan de tijd in het zout en de suiker, zorgvuldig afwassen Zalmfilets drogen Het is erg belangrijk om de filets goed te drogen voordat u ze in de rook steekt. Hiervoor plaats ik de filets terug op de schoongemaakte schuine plank, met het vel naar beneden, dep ze af met keukenrol en laat ze een paar uur onafgedekt in de koelkast liggen. Belangrijk: Droog zorgvuldig af, anders smaakt de vis muf. Koud rokende zalmfilets Koud roken duurt aanzienlijk langer dan warm/warm roken. Het gerookte voedsel blijft afhankelijk van de smaak 12-24 uur in de roker. Ik creëer afwisselend 2 uur rook en laat de vis dan 2-4 uur zonder rook in de roker rusten. De rook creëer ik door een rookspiraal te vullen met rookpoeder. Het wierookmengsel wordt aan één kant aangestoken en smeult vervolgens. Belangrijk: Zorg bij het roken voor voldoende trek, zodat er geen condens ontstaat. Zet alle flappen open, anders smaakt de vis muf. Zalmfilets vacuüm verpakken Direct na het roken vacumeer ik de stukken zalm en bewaar ze minimaal een week in de koelkast voordat ik ze eet. Het rookaroma dringt door in de hele vis, de vis wordt mild en ontwikkelt een zeer fijn rookaroma. Direct na het roken is het rookaroma te sterk. Belangrijk: De vis wordt pas mild als hij bewaard wordt. Minstens een week. Gerookte vis bewaren Gerookte vis moet altijd zo vers zijn alsof de vis in een pan zou worden bereid. Een sterke visgeur of bruinachtige kieuwen betekent oude vis. De te roken vis kan vers gevangen worden of uit de vriezer ontdooid worden. Verse vis mag echter niet te lang worden ingevroren. Vette vis zoals paling of zalm wordt na ongeveer 2 maanden vettig. Hetzelfde geldt voor bevroren gerookte vis. Houdbaarheid van gerookte vis De bewaartijden voor gerookte vis zijn sterk afhankelijk van de locatie waar deze wordt opgeslagen. Ongeveer: Koelkast (vershoudcontainer): 1-2 weken Koelkast (vacuüm verpakt): 4-6 weken Vriezer: 2 maanden
door Stephane Pover 28 mei 2024
4 forellen 1 kg zout gereedschap plastic zak zeef fileermes rookhaak Smokey Olijfhout Olijfhout Nr.3 Smokey Olijfhout Olijfhout Nr.2
door Stephane Pover 22 april 2024
Eten in “Aziatische stijl” is bij velen erg populair dankzij de exotische ingrediënten en ongewone smaken. Mijn volgende recept kun je naar eigen wens variëren, bijvoorbeeld met courgette, rode uien, bonen, bamboescheuten etc. In plaats van garnalen kunnen ook rundvlees-, varkensvlees-, gevogelte- of vegetarische gerechten heel goed gecombineerd worden met de groenten. Ook kan iedereen de kruidigheid individueel aanpassen met de chilipepers. Uit eigen ervaring blijkt echter dat één chili een licht effect heeft op het gerecht, twee zorgt voor een zeer goede kruidigheid en drie zijn alleen aan te raden voor ervaren pittige eters. Als uw saus te dik wordt of te smaakvol wordt tijdens het sudderen, kunt u eenvoudig wat meer water toevoegen om de saus dunner te maken. Ik bereid dit gerecht in de wok, maar het kan natuurlijk ook in de pan, maar dan zijn de kooktijden iets langer. Je kunt de ingrediënten voor de saus op elke Aziatische markt of in goed gevulde supermarkten krijgen. Ik raad geurige rijst aan als bijgerecht. Dit wordt vooraf grondig gewassen met koud water en gekookt in een verhouding van 1 deel rijst op 2 delen water zonder zout gedurende 20 minuten. Laat het vervolgens minimaal 10 minuten verdampen. Ik maak de rijst altijd van tevoren klaar en houd hem warm. Veel kookplezier! Voorbereidingstijd: 30 minuten Kooktijd: 20 minuten Keuken: Vis Personen: 4
door Stephane Pover 22 april 2024
Veel mensen kiezen voor een gasbarbecue. Een gasbarbecue is zeker een alternatief, want het is schoon om mee te werken, snel en gemakkelijk in gebruik en je kunt er zelfs mee roken! Omdat je met gas werkt, maken we je graag attent op enkele veiligheidsmaatregelen die je in acht moet nemen voor een veilige barbecue. Voorbereiding Denk ten eerste goed na over waar je de gasbarbecue wilt plaatsen. Kies bij voorkeur voor een vlakke en stabiele ondergrond, zodat de gasbarbecue niet omvalt. Denk bijvoorbeeld aan een betegelde of betonnen vloer. Kijk goed naar de plek waar de gasbarbecue komt te staan en plaats hem niet in de buurt van brandbare voorwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een houten schutting! Zorg er ook voor dat spelende kinderen niet bij de gasbarbecue kunnen, ook niet als deze niet in gebruik is en de gasfles in of naast de gasbarbecue staat! Denk er ook aan om de barbecue uit de wind te houden. Als het erg hard waait, kan de wind de vlammen uitblazen, wat gevaarlijk is als het gas blijft stromen. We hebben het in onze blogs al gehad over uitrusting voor barbecue beginners. Bekijk hier schorten, tangen en handschoenen, want die zijn net zo noodzakelijk voor een gasbarbecue als voor een houtskoolbarbecue. Je gasbarbecue aansteken Nu ben je klaar voor actie! Je hebt alle voorbereidingen en veiligheidsmaatregelen getroffen en bent klaar om aan de slag te gaan. Nu nog je gasbarbecue aansteken. Dat is heel eenvoudig: sluit eerst de gasfles aan. Vergeet niet om een geschikte gasregelaar te kopen. Hiermee verlaag je de druk op de gasfles. De druk in een gasfles is vaak veel hoger dan wat een barbecue nodig heeft. Het klinkt overbodig, maar controleer elke keer voordat je de barbecue gebruikt of je een gaslek kunt vinden. Open dan de deksel van je gasfles en draai de kraan van je gasfles open. Het gas zal nu je toestel instromen. Steek de branders aan en zet ze op de hoogste stand. Sluit nu de deksel en laat de barbecue minstens 15 minuten op temperatuur komen. Bij een nieuwe barbecue laat je het deksel open en laat je de branders 15 minuten op de hoogste stand branden, daarna sluit je het deksel en laat je de barbecue in 10 minuten op temperatuur komen. Als je bovenstaande stappen hebt doorlopen, kun je beginnen met het plaatsen van de roosters. Nu ben je klaar om te gaan! Na de grill is voor de grill! Als je klaar bent, zet je de branders op nul. En sluit de gasfles! Maak de roosters na elk gebruik goed schoon. De meeste gasbarbecues hebben een vetopvangbak, die je ook na elk gebruik moet legen. Als de barbecue goed is afgekoeld, dek je hem af met een geschikte barbecuehoes. Zo is je barbecue beschermd tegen weersinvloeden en gaat je barbecue veel langer mee!
door Stephane Pover 22 april 2024
150 g inktvis per persoon 30 gr milde chorizo 1 stukje rode ui 1 stuk paprika 1 bosje bieslook 250 ml azijn met citrusvruchten
door Stephane Pover 22 april 2024
500 g magere kwark 400 ml slagroom 60 gr suiker 1 zakje vanillesuiker 150 gr melkchocolade 2 bananen 2 eetlepels bros
door Stephane Pover 18 april 2024
Heb je ooit gehoord van moinkballs? Deze super sappige gehaktballen zijn niet alleen omhuld met spek, maar ook gevuld met kaas, wat zorgt voor een onvergetelijke smaakervaring! Traditionele rundergehaktballen of gehaktballen kunnen hier in geen geval tegenop. Alleen daarom al is dit recept zeker het proberen waard en zal het je niet teleurstellen! Bereidingstijd: 15 minuten Kooktijd: 30 minuten Wachttijd: 45 minuten Keuken: Vlees Personen: 4
door Stephane Pover 18 april 2024
Voorbereidingstijd: 10 minuten Kooktijd: 40 minuten Keuken: Veganistisch/plantaardig Personen: 5
door Stephane Pover 18 april 2024
500 g hertenzadel 1 stuk mango 1 stuk komkommer 1 stuk balsamicoazijn 1 stuk Mango Agrodulce 1 fles olijfolie 1 theelepelDe Chili-kudde 1 theelepel zeezout 1 theelepel Sesam 1 stuk limoen
door Stephane Pover 18 april 2024
Ingrediënten
Meer posts