Smokey Olive Wood

In Spanje produceert Smokey Olive Wood rookhout producten van de mediterrane (lokale) houtsoorten olijf, amandel, citroen, sinaasappel, Spaanse walnoot, steeneik, avocadohout en vuurkruiden.

Het idee om rookhout te gaan produceren ontstond in 2015 na een gesprek dat we hadden met een restauranteigenaar. In die tijd runde hij het strandrestaurant naast het onze in Malaga.

Hij verkoopt en produceert tevens olijven en tijdens het gesprek dat we met hem hadden, vertelde hij ons dat de olijfbomen op zijn plantage om de 8-9 jaar gekapt worden omdat ze te dik worden voor de schudarm van de machine die hij gebruikt om de olijven te oogsten.

De stammen worden dan tegen een hoge prijs verkocht en er worden lepels, kruizen en souvenirs van gemaakt, maar de wortels worden door een bedrijf uit de grond getrokken om het hout vervolgens te verbranden en er elektriciteit van te maken, dus de wortels worden eigenlijk als afval beschouwd.

Boeren moeten betalen om de plantages schoon te maken en de wortels uit de grond te halen. Tijdens dit gesprek was de eigenaar van het restaurant aan de andere kant van het onze sardientjes aan het grillen/roken op olijfhout.

Chiringuito bereidt gerookte sardines op brandend olijfhout

Dit is heel gebruikelijk in Malaga, ze noemen deze visrestaurants de Chirigitos, zo kwamen we op het idee om dit ‘afval’ (we vinden het nog steeds niet leuk om het zo te noemen) aan de grillwereld te verkopen in de vorm van een prachtig duurzaam product. Hier komt ook de naam Smokey Olive Wood vandaan!

Op de onderstaande foto is te zien hoe de Chiringitos in Malaga Seafood toebereiden;

Op olijfhout gegrilde en gerookte inktvis op het strand van Malaga in het strandrestaurant Chiriguito

Met dit idee lossen we een probleem op voor boeren en veranderen we “afval” in een mooi, trendy product met een duurzaam tintje. Al het hout dat we gebruiken heeft een geschiedenis, er worden geen bomen speciaal voor ons gekapt om er rookhout van te maken.

Olijfhoutwortels in bulk drogen op het veld voordat ze worden verwerkt

Al het hout dat wij van boeren betrekken heeft een zeer duurzame geschiedenis. In 2022 hebben we hiervoor de derde prijs voor duurzaamheid gewonnen op de SOLEX in Birmingham.

De derde prijs op een totaal van 22.000 producten die meededen! Hier zijn maar een paar voorbeelden over de verschillende houtsoorten die we inmiddels in ons assortiment hebben;

Salmond koud roken in een vat met olijfhout met de mediterrane achtergrond van Malaga

Sinaasappel- en citroenhout: deze houtsoorten hebben geen calorische waarde, het is licht hout en na het schoonmaken van de plantages worden ze gewoon ter plekke verbrand. Wij classificeren de grootste stukken, zodat de boeren veel minder lang ter plaatse hoeven te zijn tijdens het verbranden van de kleinere stukken (takjes). Dit bespaart hen enorm veel tijd!

Amandel- en walnotenhout: Overal in Zuid-Spanje worden amandel- en walnootplantages gekapt en andere gewassen zoals avocado’s en olijven geplant. Het oogsten van amandelen en walnoten is enorm arbeidsintensief, en daarom gaat de hele productie van deze vruchten geleidelijk naar Noord-Afrika. Het hout van de amandel- en walnootbomen wordt niet gebruikt, en als we horen dat er weer een andere plantage wordt vernieuwd, nemen we contact op met de boeren en halen we het hout op zodat ze nieuwe gewassen kunnen planten.

De steeneik; is de boom die de eikels levert, die het Iberische varken, de Pata Negra, te eten krijgt. De eikels verlenen de wereldberoemde Ibérico ham zijn traditionele smaak.

De tragedie met deze boom is dat hij wordt aangetast door een schimmelziekte en hele boombestanden vernietigt. Als een boom eenmaal ziek is, moet hij vernietigd worden en mag hij nergens meer voor gebruikt worden.

Maar ook alle gezonde bomen binnen een straal van ongeveer 25 meter moeten worden geveld. Wij ontvangen deze gezonde bomen en verwerken deze wederom in rookhoutproducten in de plaats van het hout op de palntages te verbranden.

Vuurkruiden; De vuurkruiden zijn samengesteld in verschillende kruiden die een geweldige rooksmaak ontwikkellen. De basis van deze vuurkruiden is cacaoschaal, wat een milde en zachte rooksmaak geeft aan de wat overheersende kruiden. Een ideale mix is voor rookmot 1/10 vuurkruiden en bij chips 1/3 vuurkruiden 2/3 chips.

Drogen/Productie; Om ons hout te drogen, hebben we speciaal een oude koelcontainer (40 voet) omgebouwd tot een droogoven. Deze wordt verwarmd door zonne-energie, de enige gratis en overvloedige bron in Spanje! (Nog een vermindering van onze ecologische voetafdruk in vergelijking met andere fabrikanten!)

De ontwikkeling van het merk Smokey Olive Wood is erg snel gegaan. In 2015, het jaar waarin we werden opgericht, sloten we af met 12 retailer in Nederland en Duitsland. Inmiddels hebben we meer dan 300 verkooppunten die onze producten verkopen in heel Europa.

Maar naast Europa leveren we ook naar Chili, Singapore, Canada en de US!

Overzicht en een korte uitleg over de verschillende houtsoorten;

Citroenhout;

Gemaakt van geselecteerd natuurlijk citroenhout. Hoge rookintensiteit. Verrijkt gerechten met de frisse, fruitige smaak van citrushout. Wij raden aan deze houtsoort te gebruiken bij varkensvlees, vis, gevogelte, fruit en groenten.

De rook van citrushout geeft een zeer lichte rode rookring op voedsel dat langer gerookt wordt. (low & Slow)

Traditioneel werd in Valencia, Spanje, paella bereid boven een vuur van citroen- of sinaasappelhout. De finesse die een lichte rooksmaak toevoegt aan de ingrediënten van paella is verbazingwekkend. 

Onze favoriet zijn de warm gerookte citroenen (35 minuten), die worden dan worden geperst. Vervolgens meng je de gerookte citroensap met ongeveer 80% zelfgemaakte siroop.

Je kunt het afmaken (voor volwassenen) met nog eens extra 30% wodka om een gerookte citroen wodka cocktail te maken! Koel drinken, on the rocks!

Sinaasappel

Gemaakt van geselecteerd natuurlijk sinaasappelhout. Hoge rookintensiteit. Verrijkt gerechten met de frisse, fruitige smaak van citrushout. Wij raden aan deze houtsoort te gebruiken bij varkensvlees, vis, gevogelte, fruit en groenten. De rook van sinaasappelhout geeft een zeer lichte ring van rode rook op voedsel dat langer gerookt is (op een laag vuur).

Traditioneel werd in Valencia, Spanje, paella bereid boven een vuur van citroen- of sinaasappelhout. De finesse die een lichte rooksmaak aan paella-ingrediënten toevoegt, is verbazingwekkend. 

Dit is onze favoriete houtsoort voor spareribs! Bereid volgens de 3-2-1 methode (3 uur roken, 2 uur in aluminiumfolie en afgedekt, en nog een uur roken om het zacht geworden vlees een geweldige rooksmaak te geven), is sinaasappelhout rook de perfecte partner voor de spareribs.

Tijdens de eerste 3 uur worden de ribbetjes flink gerookt. Het gaat perfect samen met een iets sterkere marinade met pepers, honing, barbecuesaus en veel mangosap.

Avocado hout

Gemaakt van geselecteerd natuurlijk avocadohout. Hoge rookintensiteit (maar lichte smaak) Verrijkt voedsel met de groene umami-smaak van avocado-houtrook. Wij raden aan deze houtsoort te gebruiken bij: vis, rundvlees, kaas en groenten.

Dit is onze nieuwste aanwinst. Ook dit hout is ons aangeboden na het ontruimen van een plantage!

Dankzij de hoge rookproductie is het heel gemakkelijk om een diepe, lichtrode rookring te genereren. Het is in dit geval dus niet waar dat de hoge rookontwikkeling een te sterke rooksmaak creëert.

Er wordt een uitstekende medium smaak gecreëerd terwijl het voedsel heerlijk gerookt wordt. Qua smaak kan avocado-houtrook geplaatst worden tussen olijfhout en citroen-/sinaasappelhout.

Onze persoonlijke tip voor dit hout is warmgerookte camembert! Zodra de barbecue warm is, leg je twee handjes vol avocadohoutschips op de houtskool en legt je dan de voorbereide camembert op het rooster. Na ongeveer 15 minuten is de Camembert klaar en zul je zien dat hij een mooie gouden kleur heeft gekregen.

Om de Camembert klaar te maken, haal je de kaas uit de verpakking. Leg in het houten doosje aluminium folie en plaats de Camembert weer terug in het bakje. Snijd nu een kruis in de Camembert. Vergeet deze stap niet, anders ontploft de Camembert en moet de hele barbecue of rookoven schoongemaakt worden! 

Olijfhout

Gemaakt van geselecteerde natuurlijke olijfwortels. Hoge rookintensiteit. Verrijkt voedsel met het typische fijne, milde aroma en de smaak van olijfhoutrook. Wij raden aan deze houtsoort te gebruiken bij varkensvlees, vis, gevogelte, fruit en groenten.

Olijfhoutrook geeft een prachtige rookring aan gerookt voedsel.

Dit hout is perfect voor elke kok omdat u er bijna geen fouten mee kunt maken, en de lichtzoete rooksmaak van de rook past het beste bij voedsel dat van zichzelf een lichte smaak heeft, zoals fruit, groenten, vis en bijvoorbeeld kip.

Koud roken van olijfhout in een rookvat

Onze favoriet voor het roken van groenten (en Cocquilles) Gerookte licht met olijfhout gerookte groenten kunnen na een rooksessie van 15-20 minuten op de BBQ worden gekookt in groente- of kippenbouillon. Mix vervolgens alles en werk af met een beetje crème fraîche of sojaroom (voor een veganistisch recept). Vanwege de lichte rooksmaak hoeft je geen zout toe te voegen, maar kun je natuurlijk altijd een beetje peper toevoegen (- ;

Amandelhout

Gemaakt van geselecteerd natuurlijk amandelhout. Hoge rookintensiteit. Verbetert voedsel met de typische hazelnootsmaak, fijn, mild maar meer geaccentueerd dan olijfhout. Wij raden aan deze houtsoort te gebruiken bij: varkensvlees, rundvlees, lamsvlees en wild. Als u het bij vis wilt gebruiken, gebruik het dan bij bijvoorbeeld makreel.

De rook van amandelhout geeft een prachtige rookring van donkerrode kleur die, afhankelijk van de bereidingstijd, iets dieper in het gerookte voedsel trekt.

Voor ons is dit de beste houtsoort voor rundvlees. De uitgesproken maar niet overheersende rooksmaak geeft een fantastische rustieke niet overheersende rooksmaak.

Steeneik

Gemaakt van geselecteerd natuurlijk steeneik. Hoge rookintensiteit. Verrijkt voedsel met de typische, nootachtige smaak van de steeneikrook. Wij raden aan deze houtsoort te gebruiken bij varkensvlees, gevogelte, kalfsvlees, lamsvlees en wild.

Het is een uitstekende houtsoort en we zijn vereerd dat we het in ons assortiment hebben. In Spanje eten de Pata Negra varkens eikels van deze boom, wat een positieve invloed heeft op de smaak van de beroemde Spaanse ham!

Het hout is extreem hard, waardoor het zeer zuinig in gebruik is – je hebt dus niet veel nodig voor een uitstekend resultaat.

De rook van steeneik geeft een prachtige rookring van donker rode kleur, die, afhankelijk van de rooktijd, ook iets dieper in het gerookte voedsel trekt.

Persoonlijk gebruiken we dit hout het liefst voor rundvlees en makreel, maar een sterke kaas of whisky zijn beide uitstekende strijdpartners voor de rook van dit hout.

Spaanse walnoot

Gemaakt van natuurlijk walnotenhout. Walnotenhout produceert een dichte, intense rook. Vanwege de intensiteit moet er maar heel weinig worden gebruikt. Wij raden aan om deze houtsoort te gebruiken bij varkensvlees, rundvlees, lamsvlees en wild.

Vanwege de intense rook, zowel qua smaak als geur, is dit hout perfect geschikt om gebruikt te worden in combinatie met olijf-, citroen- of sinaasappelhout.

Dit geeft het voedsel een mooie rookring en een iets sterkere rustieke rooksmaak.

Ons favoriete gerecht met deze houtsoort zijn gerookte ribbetjes van wild zwijn. Gerookt met de 3-2-1 methode en in plaats van 100% mangosap, gebruik we 50% rode wijn en 50% mangosap (voor de zoetheid) in de marinade.

Vuurkruiden;

Een uitstekend kruidenmengsel op basis van cacaoschalen en mediterrane specerijen. Het past heel goed bij bijna elk gerecht en is een van onze bestsellers!

Vlees, vis, kaas en cocktails zijn iedere keer weer fenomenaal!