BBQ in Brazilië – Churrasco

De Braziliaanse keuken staat bekend om zijn variëteit en diversiteit aan ingrediënten en smaken. Daarom hebben we samen met amateur-grillmeester Moacyr Ramos traditionele churrasco (Braziliaanse BBQ) bereid.

Het eerste wat we deden was de garnituren, maïs en ananas, schillen en op het bovenste gedeelte van de grill leggen, omdat het langer duurt voordat ze gaar zijn dan het vlees. Bij het kiezen van de ananas is het belangrijk dat deze heel rijp is. Je kunt de rijpheid van de ananas bepalen door erin te knijpen en de zachtste ananas te kiezen.

We sneden de rib-eye steaks zelf in stukken van 5 tot 6 cm dikte en rolden ze direct voor het grillen in een kom met gerookt zout. We gebruikten hiervoor het met sinaasappel gerookt zout van Flamiacs.


Vervolgens legden we de steaks in een uitklapbare grillhouder en legden ze meteen op het onderste niveau van de grill. Hier lieten we de biefstukken ongeveer 3 minuten per kant een mooi kleurtje krijgen. Om het garen af te maken, plaatsten we de biefstukken op het bovenste niveau tot de gewenste gaarheid was bereikt.

Nadat we de biefstukken van de grill hadden gehaald, streken we het overtollige zout van het vlees af met een extra lange BBQ tang.

Terwijl de biefstukken rustten (ongeveer 5 minuten), sneden we de ananas in dunne reepjes en bestrooiden die met kaneel. De maïskolf legden we op de plaat, bestreken we met boter en bestrooiden we met het gerookte zout. Nadat dit gedaan was, legden we de afgewerkte biefstukken op het bord.

Al met al was deze nieuwe barbecue-ervaring erg leuk en is het zeker een waardevolle afwisseling met een culinair tintje voor jong en oud.