Heerlijke spareribs bereid volgens de Amerikaanse 3-2-1 methode.

Bereidingstijd:

60 minuten

Kooktijd:

6 uur

Personen: 3-4

Ingrediënten:

4 spareribs

15 el bruine suiker

1 el zout

1 el zwarte peper

2 el paprikapoeder

1 theelepel chilipoeder

2 el uienpoeder

1 el knoflookpoeder

1 el gedroogde tijm

1 el gedroogde rozemarijn

250 gr gesmolten boter

50 ml appelazijn

200 ml mangosap

5 el honing

10 el olijfolie van eerste persing

7 el BBQ saus

ROCKNRUBS Sweet rub of mine kruiden Rub

Aluminiumfolie

Instructies:

Zet de rookoven, grill, kamado, smoker of houtskool barbecue aan, maar tot maximaal 100ºC!

Verwijder de zilverhuid (dun vlies) van de onderkant van de ribbetjes. (of vraag de slager dit voor je te doen)

Maak het kruidenmengsel door deze ingrediënten goed te mengen: 7 el bruine suiker, 1 el zout, 1 el zwarte peper, 2 el gerookt paprikapoeder, 1 tl chilipoeder, 2 el uienpoeder, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl gedroogde tijm, 1 tl gedroogde rozemarijn. Je kunt ook de kruidenmix Sweet rub of mine van ROCK’N’RUBS gebruiken.

Spoel de ribbetjes af met koud water en dep ze daarna goed droog met keukenpapier.

Wrijf de ribbetjes in met olijfolie en breng het kruidenmengsel royaal aan. Gebruik ongeveer 1/4 van een koffiekopje van het kruidenmengsel per ribstuk.

Gebruik de 3-2-1 methode om het vlees zo te krijgen dat het letterlijk van het bot valt.

“3”Rook onafgedekt 3 uur. 

Leg de ribbetjes met de botkant naar de hittebron. Gedurende deze tijd moet de huid lekker knapperig worden. Spareribs, of gewoon ribbetjes voor ons, kunnen wel wat meer rooksmaak gebruiken. Daarom gebruiken wij het liefst sinaasappelhout chips of citroenhout chips of chunks, afhankelijk van de barbecue die je gebruikt. Deze houtsoorten zullen de ribbetjes een heerlijk rookaroma geven. 

Leg het rookhout in je rookoven of barbecue voordat je de ribbetjes in de rookoven/barbecue plaatst. Zodra er rook ontstaat leg je de ribbetjes in je barbecue. Als je een gasbarbecue gebruikt, voeg dan vier of vijf keer chips toe tijdens deze phase.

“2” uur de ribbetjes gewikkeld in aluminiumfolie in de barbecue bakken. 

Meng de gesmolten boter, bruine suiker, appelazijn, mangosap en honing tot een marinade en bestrijk de ribbetjes royaal met de marinade.

Wikkel de ribbetjes goed in aluminiumfolie om te voorkomen dat de marinade aanbrandt. Leg de ribbetjes met de botkant van de warmtebron af. Deze methode gebruik je om het vlees lekker sappig te krijgen.

“1” Rook onafgedekt 1 uur.

Smeer de ribbetjes lekker dik in met je favoriete bbq-saus, voor ons is dat de GrillMirEinen-Smokey BBQ-Sauce en leg ze nog een uur terug in de rookoven/barbecue, met het bot naar de hittebron toe, voeg opnieuw rookhout toe!

Wikkel de ribbetjes dan weer goed in met aluminiumfolie en laat het geheel ongeveer 20-30 minuten rusten.

Je bent even bezig, maar je familie en vrienden zullen het waarderen! Dit recept is echter alleen geschikt voor gasten die je graag en vaak terugziet, want het risico bestaat dat ze de hele tijd voor je deur staan – wanneer je de barbecue aanzet!

Wijnadvies:

De wijnaanbeveling voor dit recept is geschreven door Jacqueline & Philippe van het wijngoed Bodega Boutique Raffy-Zanchetta. Als je zo veel tijd neemt om een gerecht te bereiden, wil je uiteraard een passende wijn serveren. Dit gekruide recept met veel smaak gaat daarom goed met een originele Argentijnse Malbec van grotere hoogte. Onze aanbeveling is de Pardus, van de Zanchetta familie. De sterke, fijne en ronde afdronk van deze premium wijn verlengt het genot van dit uitzonderlijke gerecht….