Schwarzberg Kokoscubes kooltjes VS Wildfire Appelhout houtskool

Schwarzberg Kokoscubes kooltjes VS Wildfire Appelhout houtskool

Toen we laatst met wat vrienden een barbecue in de tuin hielden, realiseerden we ons dat mijn maatje en ik waarschijnlijk twee verschillende ideeën hadden over houtskool. Terwijl hij de Wildfire appel houtskool meenam, nam ik de kokosblokjes van Schwarzverg mee. En toen begon het debat over wiens houtskool, of liever gezegd blokjes, beter waren. Zonder verder uitstel besloten we een test te doen om te bewijzen dat de ene houtskool beter was dan de andere.

Voor de test gebruikten we mijn BBQ2GO , die ook een “BBQ2go tafelgrill” genoemd zou kunnen worden.


De test duurde in totaal ongeveer 90 minuten. We maten de temperaturen in het midden van de grill en aan de buitenkant om de vijf minuten aan het begin en om de tien minuten na 30 minuten.


Om de temperatuur te meten gebruikten we een digitale infrarood thermometer van Mecurate.


We staken de blokjes en de houtskool aan met brandgel, die gemakkelijk ontvlambaar is. Met de Cubes besloten we 9 kleine blokjes te gebruiken, terwijl we met de Wildfire houtskool de hele houtskoolbak vulden.


Wat erg opviel was dat de houtskool de tafelgrill heel snel op temperatuur bracht. Na vijf minuten was het midden van de grill al ruim boven de 250 graden Celsius!


Bij de Cubes duurde dat veel langer. Hier werd 200 graden Celsius pas na 10 minuten bereikt. Opvallend was echter dat de Cubes, na het bereiken van 200 graden in het midden van het rooster, tot tachtig minuten (!) boven de 200 graden bleven.


Hetzelfde kan niet gezegd worden van de houtskool, want na 30 minuten daalde de temperatuur zo snel dat hij helaas niet meer bruikbaar was.


De conclusie die we uit deze test trekken is dat als je echt snel moet grillen, de Premium houtskool beter is, maar voor lang grillen zijn de Cubes beter. Mijn vriend was vooral verrast door de Cubes. Hoewel ze wat duurder zijn, zijn ze het waard, zoals je aan de resultaten kunt zien! (Tja, wie had dat gedacht ; )) Daarom zijn ze volgens ons ook een aanrader voor soortgelijke grills, zoals de Grillerette.

We merkten ook dat de Cubes bijna geen rook afgaven vanaf het moment dat ze gloeiden, dus ze zijn zeker goed te gebruiken onder een afzuigkap in de keuken. (Maar steek ze wel, net als bij houtskoo,l eerst buiten aan, natuurlijk!).

Een kleine opmerking: We hebben tijdens onze test niet gegrild, anders zouden de waarden kunnen veranderen.