Must-have basisuitrusting voor elke barbecue fan

Must-have basisuitrusting voor elke barbecue fan

Voorkomen is beter dan genezen. Barbecueën is een geweldige hobby, maar je werkt met hoge temperaturen. Denk dus aan je veiligheid. Hieronder vind je enkele producten die zeker het aanschaffen waard zijn, vooral omdat ze je werk veiliger maken, maar natuurlijk ook omdat je met de volgende producten sneller en effectiever kunt werken. Gebruik dus gereedschap in plaats van speelgoed!

BBQ-tangen

Lange tangen zijn een bijzonder goede investering. Je hebt de tang immers nodig om vlees, vis en groenten op de grill te leggen, te verplaatsen, te draaien en, als de gewenste gaarheidsgraad is bereikt, van de grill te halen. En je kunt dit doen ZONDER je te verbranden ; )

Als je een houtskoolgrill hebt, is het raadzaam een tweede tang (ook lang) te hebben om de gloeiende houtskool tijdens het branden te richten.

Het is natuurlijk niet gemakkelijk om de tang tussendoor schoon te maken. Als je echter met rauw vlees werkt, moet je dit zeker doen! Een derde tang zou een heel goed alternatief zijn. 

Ook belangrijk: gebruik geen vork om je eten op de grill te leggen. Als je dat doet, kun je verwachten dat de sappen eruit lopen. Het resultaat is droog vlees of vis; een vork hoort op tafel, niet in de hand van degene die achter de BBQ staat!

Kookschort en handschoenen

Veiligheid voorop! Een schort en handschoenen zijn geen franje. Zodra je je grill gaat verplaatsen, je houtskool of brikets sorteert voor het grillen met een diorecte en indirecte zone, een pizzasteen verplaatst, gewoon de grill aan de kant wilt of moet zetten, zijn een schort en handschoenen om je handen, onderarmen en romp te beschermen echt geen overbodige luxe, maar een must!

Wat handschoenen betreft zijn de handschoenen van Grillmaster Gloves een geweldige keuze. Door hun lengte beschermen ze ook de onderarmen goed hebben ze goede isolerende eigenschappen zodat je de hitte niet eens voelt als je je grill even moet verplaatsen.

Kookschorten zijn er in alle kleuren, maten en materialen. Als je niet te veel wilt investeren, kun je het beste beginnen met een katoenen schort. Als je van barbecueën echter een echte hobby maakt, zul je al snel moeten overstappen op een leren schort. Let er bij je keuze op dat je je gemakkelijk kunt bewegen en dat je (leren) schort niet te zwaar is.

Grote zakken en de mogelijkheid om een mes en/of tang aan je schort te bevestigen zijn prettig.

Thermometer

Iedereen kent het wel: je hebt een mooi stuk vlees of vis gekocht en kijkt uit naar het eindresultaat. Als je je vis of je mooie stuk vlees op je bord hebt liggen, is het of nog niet gaar of al helemaal droog.

Om dit bekende dilemma te voorkomen gebruik je een digitale thermometer, die zowel met als zonder kabel verkrijgbaar zijn. De goedkopere met een kabel zijn heel goed, maar als je wat meer wilt investeren, zijn de draadloze natuurlijk ook top!

Door de temperatuursonde in je vlees of vis te steken, kun je je maaltijd vooruit plannen en je eten op precies het juiste moment van de grill halen.

Steek de temperatuursonde in het dikste deel van het vlees of de vis, maar (bij vlees) weg van het bot. Dit geeft je het beste overzicht van de huidige kerntemperatuur.

Bedenk dat een perfecte kerntemperatuur er niet alleen voor zorgt dat je vlees of vis goed smaakt, maar ook dat de bacteriën gedood worden en niemand ziek wordt.

Houtskoolstarter (voor houtskool- of brikettengrills)

Om sneller op gang te kunnen gaan is een houtskoolstarter voor de barbecue echt een must. Geen gedoe meer met het aansteken van de barbecue en je bent binnen 15 minuten klaar.

Vul de houtskoolstarter met houtskool of briketten, leg een paar natuurlijke barbecue-aanstekers op de bodem, zodat je die na 15 minuten in je barbecue kunt doen en aan de slag kunt!

Siliconenkwast

Er zijn veel gerechten waarbij je je vlees tijdens het kookproces met saus of marinade moet bestrijken.

Denk bijvoorbeeld aan spareribs of gevogelte. Gebruik een siliconenkwast die je na gebruik in de vaatwasser kunt wassen. Dat scheelt een hoop tijd!

Stalen borstel

Na de barbecue is voor de barbecue! Om je grill schoon te maken voor de volgende keer heb je een staalborstel met lange steel nodig. Als je grill nog heet is, geef je hem een snelle maar grondige borstelbeurt en laat dan de hitte de rest van het werk doen.

Als de grill is afgekoeld, hoef je alleen nog maar de as van de grill te verwijderen. Je bent dan snel klaar voor de volgende ronde barbecues.