Moet ik mijn rookhout laten inweken voordat ik het gebruik om te roken?

Deze vraag wordt vaak gesteld en kan vanuit ons oogpunt heel kort worden beantwoord met een grote NEE!

De mythe dat hout langer rookt als het geweekt is, wordt vaak als insidertip gegeven. Maar is dit echt waar, en wat gebeurt er als we het hout weken?

Als we de “ingeweekte” rookhoutsnippers in de hete kolen of in de rookkast van de gasbarbecue leggen, moet het water eerst verdampen voordat er rook kan ontstaan. Om die heerlijke rooksmaak in vlees, vis of groenten te krijgen als we op warmere temperaturen roken, is het belangrijk om de rooksmaak snel in het product te krijgen. De vuistregel is dat de eerste 5 minuten het belangrijkst zijn.

Omdat het vocht nu eerst moet verdampen, verlies je kostbare tijd en, afhankelijk van de hoeveelheid vocht in de rookkast, bestaat het risico dat de producten die we oorspronkelijk wilden roken en grillen, eerst een volle lading stoom krijgen door de waterdamp die kan ontstaan.

Ook is het praktisch onmogelijk om vocht te krijgen in hardere houtsoorten zoals (steen) –eik, olijfhout, of amandelhout.

Het zou weken, zo niet maanden, duren om het vocht erin te krijgen. Vaak is het hout dat we in de winkel kunnen kopen gedroogd tot minder dan 10% vocht in het hout, wat ongelooflijk droog is en niet in een paar uur weer vochtig te krijgen is.

Voor heel speciale recepten kan zacht hout, zoals sinaasappelhout of citroenhout, worden ingeweekt in bijvoorbeeld een likeur. Dit gaat het beste met een sous-vide apparaat. Plaats hiervoor de houtsnippers in een speciaal hiervoor ontworpen bakje, giet de gewenste vloeistof over de snippers en sluit het bakje. Creëer nu het vacuüm en verwijder met een snelle beweging het deksel van het bakje.

Deze methode kan gebruikt worden om ervoor te zorgen dat de houtsnippers een beetje vocht opnemen. Herhaal bovenstaande stappen vijf of zes keer en je bent klaar om bijvoorbeeld een dessert met fruit een speciale rooksmaak te geven.

Als je “gewoon” je vlees, vis of groenten wilt roken, voeg dan een handvol snippers toe aan de gloeiende houtskool- of rookkast en begin meteen met roken!

Tip 1; Als je op hoge temperaturen wilt roken, loop je het risico dat de houtsnippers snel verbranden. Dit geldt voor zowel houtskool- als gasbarbecues. Als je dit wilt voorkomen, raden we je aan om ervoor te zorgen dat er minder zuurstof bij de snippers komt. Om dit te doen kun je de snippers in een rookdoos doen of de snippers in aluminiumfolie wikkelen, er een paar gaatjes in prikken zodat de rook makkelijk kan ontsnappen en het pakketje in de hete kolen of boven een brander van je gasbarbecue leggen.

Zodra de chips beginnen te roken, leg je het te roken eten op het rooster en sluit je het deksel.Tip 2; Omdat alle gasten ervan moeten genieten, is ons advies: “Less is more!”. Een lichte rooksmaak is heerlijk, een sterke, overheersende rooksmaak is niet naar ieders smaak.

Gebruik een flinke handvol chips voor een korte rooksessie als je warm rookt. Als je het liever sterker hebt, kun je het gewenste resultaat bereiken met twee of drie rooksessies. 

De meeste rookboxen zijn erg groot, je hoeft ze echt niet helemaal te vullen! Je kunt ook twee kleine rookdboxen gebruiken. Zodra de eerste geen rook meer afgeeft, ruil je hem om voor de tweede. Zo verleng je de rooktijd en wordt de rooksmaak intenser. Pas wel op, het rookdoosje is heel warm en gebruik handschoenen om de rookboxjes te plaatsen of van de barbecue af te halen!