Hummus van gerookte biet

Als je nog een dip nodig hebt voor je diner of een borrel met vrienden, dan is dit een heerlijk recept! Gerookte bietenhummus is niet alleen superlekker, maar ook heel veelzijdig te combineren. Daarom kan het ook super als bijgerecht bij maaltijden dienen. Veel plezier met uitproberen en bon appétit!

Ingrediënten

400 g gekookte kikkererwten

2 el tahini/sesampasta

1 theelepel komijnpoeder

4 stukken gekookte biet

2 teentjes knoflook

4 el olijfolie

3 el sesamolie

2 theelepels sesamzaad om te serveren

2 theelepels sesamolie om te serveren

2 laurierblaadjes

1 naar smaak Zout en peper naar smaak

Citroensap van 1 citroen

Avocado houtsnippers en een (Vitamix) blender.

Instructies

Halveer de gekookte rode bieten. Om de rode biet te roken leg je een handvo avocado houtsnippers en twee laurierblaadjes in de gloeiende kolen. Leg de bieten vervolgens op het rooster en sluit het deksel.

Laat de bieten ongeveer 2 minuten roken in de gesloten grill en draai ze dan om. Zo voorkom je dat ze verbranden.

Herhaal het roken van de bieten aan de andere kant, weer twee minuten onder het gesloten deksel.

Doe nu alle ingrediënten behalve de sesamzaadjes, een halve biet en de tweede portie sesamolie (2 theelepels) in de (Vitamix) blender en pureer de hummus. Breng je hummus op smaak met een beetje (gerookt) zout en peper.

Om te serveren verdeel je de hummus mooi in een kom. Snijd de halve biet in kleine blokjes en verdeel over de hummus. Bestrooi vervolgens met sesamzaadjes en giet er twee theelepels sesamolie over.

Serveer de hummus als dip bij verschillende groentesticks of op brood met bijvoorbeeld makreel of sardientjes!

Natuurlijk kan dit recept niet alleen met een houtskoolgrill worden bereid. Een gasgrill is net zo geschikt voor het bereiden van dit recept! Het is alleen heel belangrijk dat het deksel van de grill dicht kan, zodat de bieten goed gerookt worden.