De gasbarbecue veilig gebruiken

De gasbarbecue veilig gebruiken.

Veel mensen kiezen voor een gasbarbecue. Een gasbarbecue is zeker een alternatief omdat het schoon is om mee te werken, snel en gemakkelijk te gebruiken en je kunt er zelfs mee roken!

Omdat je gas gebruikt, willen we je wijzen op enkele veiligheidsmaatregelen die je beter in acht kunt nemen voor een veilige barbecue.

Voorbereiding

Bedenk eerst goed waar je de gasbarbecue wilt plaatsen. Het is raadzaam om een vlakke en stabiele ondergrond te kiezen, zodat de gasbarbecue niet omvalt. Denk bijvoorbeeld aan een betegelde of betonnen vloer.

Kijk goed naar de omgeving waar de gasbarbecue komt te staan en plaats hem niet in de buurt van brandbare voorwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een houten schutting!

Zorg er ook voor dat spelende kinderen niet bij de gasbarbecue kunnen komen, ook al is hij niet in gebruik en staat de gasfles in of naast de gasbarbecue!

Denk er ook aan de barbecue uit de wind te houden. Als het erg winderig is, kan de wind de vlammen uitblazen, wat gevaarlijk is als het gas blijft stromen.

 We hebben het in onze blogs al gehad over uitrusting voor beginnende barbecuers. Bekijk hier schorten, tangen en handschoenen, want die zijn bij een gasbarbecue net zo hard nodig als bij een houtskoolbarbecue.

Je gasbarbecue aansteken

Nu ben je klaar voor actie! Je hebt alle voorbereidingen en veiligheidsmaatregelen getroffen en je bent er klaar voor. Steek nu je gasbarbecue aan.

Dat is eenvoudig: sluit eerst de gasfles aan. Vergeet niet een geschikte gasregelaar te kopen. Daarmee verlaag je de druk op de gasfles. De druk in een gasfles is vaak veel hoger dan wat een barbecue nodig heeft.

Het klinkt overbodig, maar controleer elke keer voordat je de barbecue gebruikt of je een gaslek kunt vinden. Open dan de dop van je gasfles en draai het ventiel van je gasfles open. Het gas zal nu in je apparaat stromen.

Steek de branders aan en zet ze op de hoogste stand. Sluit nu het deksel en laat de grill minstens 15 minuten op temperatuur komen.

Laat voor een nieuwe grill het deksel open en laat de branders 15 minuten op de hoogste stand branden, sluit dan het deksel en laat de grill in 10 minuten op temperatuur komen.

Als je bovenstaande stappen hebt doorlopen, kun je beginnen met het plaatsen van de grills. Nu ben je klaar om te gaan!

Na het grillen is voor het grillen!

Als je klaar bent, zet je de branders op nul. En zet de gasfles uit! Maak de roosters na elk gebruik goed schoon. De meeste gasbarbecues hebben een vetopvangbak, die je ook na elk gebruik moet legen.

Als de barbecue goed is afgekoeld, dek je hem af met een geschikte grillhoes. Dit beschermt je barbecue tegen weersinvloeden en je barbecue gaat veel langer mee!